Парламентський автолобіст пояснив, чому в Україні автомобілі дорожче, ніж в Росії та США

Парламентський автолобіст пояснив, чому в Україні автомобілі дорожче, ніж в Росії та США

Народний депутат з групи «Відродження» Дмитро Святаш, який лобіює інтереси автобізнесу, пояснив в інтерв’ю «Главкому», чому в Росії та США аналогічні моделі машин дешевше, ніж в Україні.

«Україну страшно люблять Євросоюз, Америка й усі інші, але чомусь не люблять виробники автомобілів, - говорить Святаш. - Тому що український ринок нових автомобілів складає 50 тисяч на рік, а російський – два мільйони машин. Також у Росії було створено такі законодавчі умови, що практично вісімнадцять великих автоконцернів побудували там свої заводи. Тому не бажаючи втратити такий великий ринок, вони зафіксували вартість автомобілів у рублях, свідомо йдучи на збитки. Росіяни, на відміну від українців, дуже давно живуть у рублях, а в нас завжди був доларовий менталітет. Так, російський імпортер концерну «Ніссан» за підсумками року зазнав збитків порядку $300 мільйонів, оскільки вони продавали свої авто, тільки щоб втримати частку ринку. І в Америці «Мерседес» коштує дешевше, ніж у Німеччині, бо американці не сприймають «Мерседес» Е-класу дорожче $30 тисяч доларів».

Україна ж, за словами нардепа, знаходиться в принципово інших умовах: «На Україну ж автовиробникам плювати і вони ставлять просто звичайні ціни. Їм байдуже, яка тут буде частка ринку. Я вам  більше скажу: зазвичай представники автоконцернів – це експати, які сплять і бачать, як втекти з України куди-небудь в представництво в Парижі чи Лондоні. Зараз автоімпортери мовчать, тому що в них в житті повний порядок – їм не доведеться своїм головним компаніям писати пояснення, чому знижується продаж. Вони тепер будуть кивати на прийнятий закон. А якщо порівнювати з європейськими країнами, то в нас однакові ціни на авто, крім 10% мита, причому воно буде поступово знижуватись за домовленістю з ВТО. В Ізраїлі взагалі мито на нові автомобілі складає десь 150 % і не дзижчать. Так в Ізраїлі нема свого автопрому взагалі, а в нас який-ніякий є».

Нагадаємо, що Верховна Рада прийняла законопроект, яким радикально знижені акцизи на ввезення машин, що були у вжитку.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: