Перші результати кадрових конкурсів: держсекретарів міністерств обирають з помічників нардепів

Перші результати кадрових конкурсів: держсекретарів міністерств обирають з помічників нардепів

«Главком» проаналізував переможців конкурсу на посаду держсекретарів. Найперше узагальнення – конкурсній комісії найбільше подобаються помічники народних депутатів

З 1 січня 2017 року в Україні з’являться держсекретарі – посадовці з аполітичним статусом та повноваженнями міністрів. Їх через конкурс обирає комісія Держслужби, яка вже заповнила третину вакантних місць. Деякі переможці конкурсу на цю посаду досі перебувають в епіцентрі гучних корупційних скандалів, дехто – співпрацював із носієм кримінального прізвиська. Єдине, що об’єднує фіналістів конкурсу – колишній статус помічника народного депутата

Із набуттям чинності новим законом про державну службу, в Україні запроваджено інститут держсекретарів. Посади передбачені у кожному міністерстві, новий інститут стартує з 1 січня.

Серед вже визначених комісією переможців – Максим Немчинов, який претендує на посаду держсекретаря Міненерго. У сьомому скликанні парламенту він працював помічником депутата Павла Коржа (Партія регіонів), який у середині нульових керував шахтою «Павлоградвугілля» (бізнесмена Ріната Ахметова). Минулого року, під час керування міністерством Володимиром Демчишиним, Немчинов був начальником відділу з питань збагачення і якості вугілля управління з питань вуглевидобувної промисловості Міненерго. А за часів «злочинної» влади – керував впровадженням економічних реформ у департаменті вугільної промисловості міністерства. Тоді, як зазначали ЗМІ, цей департамент очолював Олександр Вівчаренко, колишній техдиректор шахти «Павлоградвугілля» та директором «Ровенькиантрацит» Ріната Ахметова.

У разі, якщо Кабмін не затвердить цю кандидатуру, закон про Держслужбу передбачає резервного кандидата, яким визначено Юлію Підкоморну, начальника Управління забезпечення комунікацій міністерстваВона є співзасновником благодійного фонду «Велика родина» колишнього губернатора Київщини Віри Ульянченко. Свого часу також працювала помічником колишнього народного депутата Остапа Семерака.

Переможцем конкурсу на посаду держсекретаря мінінфраструктури став Андрій Галущак, який наразі керує інвестполітикою в «Укрзалізниці», а до цього реформував «Львівську залізницю». Майбутній держсекретар свого часу виступав співзасновником фірми «Західгазенерго», де його партнером був депутат міськради Івано-Франківська Ігор Халаменда. Останньому, президенту Федерації боксу Івано-Франківської області, місцеві ЗМІ також приписують кримінальне прізвисько Бура та нагадають про його контроль над центральним ринком Івано-Франківська.

За часів Віктора Януковича, Галущак займав посаду заступника директора нацпроекту «LNG-термінал» та директора ДП «Повітряний експрес». Як відомо, ці структури входили до розформованого Держагентства з інвестицій та нацпроектів, яким керував Владислав Каськів. Наразі останній переховується від слідства у Панамі.

Резервним кандидатом було обрано теперішнього керівника апарату міністерства Дмитра Роменського. Останній був помічником народного депутата 6-го скликання Юрія Каракая, який на початку нульових керував службою тодішнього прем’єр-міністра Віктора Януковича.

Держсекретарем МВС обрано та вже затверджено Кабміном Олексія Тахтая, чинного заступника міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Цій перемозі не завадило навіть оприлюднене раніше в інтернеті скандальне відео СБУ, на якому можна побачити, як люди, схожі на Тахтая, колишнього заступника міністра МВС Сергія Чеботаря та екс-директора державного підприємства «Спецсервіс» Василя Петрівського, обговорюють можливість продажу конфіскованого піску за сумнівною схемою.

Зазначимо, що резервним кандидатом на посаду держсекретаря МВС комісією був визначений Олег Немчінов, колишній помічник екс-депутатів Юрія Костенка та Олександра Гудими.

Повний текст статті читайте за посиланням: «Кому довірять керувати міністерствами. Кадрові конкурси визначили перших держсекретарів»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: