Питання про націоналізацію виробника «Містралей» вирішать на саміті у вересні

Питання про націоналізацію виробника «Містралей» вирішать на саміті у вересні
Судноверф STX в Сен-Назер

Еммануель Макрон вирішив націоналізувати підприємство, щоб не довіряти управління італійському інвестору, якого вважають проблематичним

Питання про долю французької суднобудівної компанії STX, яка побудувала «Містралі», відкладене до осені і буде вирішуватися на саміті лідерів Італії та Франції, який пройде 27 вересня. Про це повідомив міністр економіки і фінансів Італії П'єр Карло Падоан після зустрічі з французьким колегою Брюно Ле Мером, передає агентство ANSA.

«Ми домовилися дати час до 27 вересня, коли має відбутися зустріч (прем'єр-міністра Італії) Паоло Джентілоні і (президента Франції) Еммануеля Макрона, щоб оцінити, наскільки можливо подолати виниклі розбіжності сторін», - сказав італійський міністр.

За його словами, для Італії залишається неприйнятною запропонована Парижем формула про поділ контролю над найбільшим суднобудівним підприємством в Сен-Назер 50 на 50 навіть при італійському керівництві верфями. «Такою була наша позиція спочатку, такою вона залишається», - вказав Падоан.

Таким чином, переговори, що відбулися  на міністерському рівні не дали результату.

Найбільша суднобудівна італійська компанія Fincantieri виграла тендер на придбання верфей, на яких будувалися цивільні та військові судна, включаючи авіа- і вертольотоносці для ВМС Франції. Домовленість була закріплена за попереднього президента Франсуа Олланда. Однак в останній момент Франція заявила про намір не допускати італійської участі вище 50%. При цьому президент Макрон оголосив про тимчасове націоналізацію верфей, що викликало велике невдоволення італійської влади.

У французько-італійських відносинах вже був подібний епізод. У 2007 році франко-голландська авіакомпанія Air France - KLM повинна була придбати Alitalia, яка опинилася на межі банкрутства, однак угоді перешкодив тодішній прем'єр-міністр Сільвіо Берлусконі, не допустивши перехід національного авіаперевізника в іноземні руки. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: