Поліція безпеки Латвії опублікувала інструкцію з боротьби із вербуванням та шпигунами

Поліція безпеки Латвії опублікувала інструкцію з боротьби із вербуванням та шпигунами

Під загрозою вербування усі службовці, незалежно від посади, — йдеться у документі

Поліція безпеки Латвії опублікувала інструкцію з боротьби із вербуванням та шпигунами. Документ призначений для муніципальних і державних чиновників.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

В інструкції пояснюється, яка інформація може зацікавити іноземні спецслужби, як розпізнати ознаки вербування і зрозуміти, що людина працює на іноземний уряд.

«Державні і місцеві чиновники – це одне з найцінніших джерел інформації. Шпигунів можуть цікавити не тільки державні таємниці, а й рутинна інформація про роботу держорганів. Тому під загрозою вербування усі службовці, незалежно від посади», — йдеться у документі.

Зазначається, що шпигуни можуть вивідувати інформацію, призначену для службового користування, відомості про роботу з іншими держорганами, чернетки законів, особисті відомості, професійну підготовку, технічне оснащення, заходи безпеки в організації, внутрішні конфлікти тощо.

Шпигуна, на думку латвійської поліції безпеки, можна зустріти під виглядом дипломатів, співробітників державних і муніципальних установ, працівників правоохоронних органів, підприємців, журналістів...

«Шпигуни встановлюють контакти, використовуючи міжнародні заходи (наприклад, конференції або семінари), через неформальні зустрічі, через родичів, друзів і знайомих в інших країнах», — йдеться в інструкції.

Також окремим пунктом йде попередження, що в чужій країні того, кого вербують, можуть звинуватити в будь-якому порушенні законів (наприклад, неправильно заповнені документи або вхід на закриту територію): «такі ситуації можуть бути провокацією».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: