Політолог Кулик побачив, як НАБУ намагається зберегти корупційний механізм неринкового ціноутворення

Політолог Кулик побачив, як НАБУ намагається зберегти корупційний механізм неринкового ціноутворення

НАБУ проводить досудове розслідування кримінального провадження щодо законності застосування формули розрахунку ціни на вугілля Роттердам+

Національне антикорупційне бюро своїми розслідуваннями щодо правомірності методики розрахунку ОРЦ (Роттердам+) та планами щодо дослідження законності використання формули розрахунку ціни на газ Дюссельдорф+ намагається зберегти корупційний механізм неринкового ціноутворення. Про це пише політичний експерт, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

За його словами, виробники електроенергії, що працюють на вітчизняному вугіллі марки Г, мають найнижчі тарифи серед компаній теплової генерації. При цьому компанії, які імпортують вугілля (Донбасенерго и Центренерго) - найвищі. «Совкова каструля - «український отже дешевший» ніяк не покине мозок ні політиків, ні чиновників, яких вони критикують. Адепти імпорту та «дешевизни українського вугілля» доводять країну до того, що все вугілля рано чи пізно доведеться імпортувати», - пише він.

Кулик також зазначив, що за офіційною інформацією Міністерства енергетики та вугільної промисловості, собівартість вугілля держшахт становить приблизно 2800 грн/т. При цьому, ціна вугілля, закладена в ОРЦ за індексом API2 (Роттердам+), становить 2000 грн.

«Хибний стереотип настільки живучий, що НАБУ має намір розправитися з НКРЕКУ за те, що регулятор поставив собі на меті прирівняти в ОРЦ українське вугілля до імпорту. «Енергетик» Ситник бачить в цьому велику зраду. У постблокадній реальності ціна «Роттердам +» на все вугілля відображена тільки в узагальненому тарифі для промислових споживачів, а для виробників електроенергії цінова дискримінація все одно зберігається. Ті, хто працює на українській марці Г, отримують покриття ціни вугілля набагато нижче «Роттердама», а ті, хто імпортують антрацит - набагато вище. Парадоксально, але антикорупційний орган своїми діями по факту намагається зберегти корупційний механізм неринкового ціноутворення з кривими милицями державних дотацій», - заявив політолог.

Нагадаємо, НАБУ проводить досудове розслідування кримінального провадження щодо законності застосування формули розрахунку ціни на вугілля Роттердам+. 17 серпня 2017 року співробітники НАБУ прийшли з обшуками до регулятора комунальних тарифів (НКРЕКУ). Крім того, найближчим часом, за повідомленням самого органу, НАБУ планує вивчити ситуацію з законністю використання формули розрахунку ціни на газ Дюссельдорф+.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: