Польща депортувала російського шпигуна, який розпалював конфлікт з Україною

Польща депортувала російського шпигуна, який розпалював конфлікт з Україною

Екстрадиція відбулася ще 12 вересня, але прес-секретар міністра з координування роботи спецслужб Польщі повідомив про це тільки сьогодні

Агентство внутрішньої безпеки Польщі (АВБ) депортувало з країни росіянина, пов'язаного з російськими спецслужбами.

Про це повідомляє Польське радіо.

Екстрадиція відбулася ще 12 вересня, але прес-секретар міністра з координування роботи спецслужб Польщі повідомив про це тільки сьогодні, 13 жовтня.

«За клопотанням голови Агентства внутрішньої безпеки 11 жовтня 2017 року з території Польщі було депортовано громадянина Російської Федерації Дмитра К. Згідно зі встановленими фактами, чоловік діяв проти державних інтересів Польщі, ініціював елементи гібридної війни проти Польщі, а також підтримував контакти з російськими спецслужбами», - йдеться у повідомленні.

Офіційно Дмитро К. перебував в Польщі як представник Російського інституту стратегічних досліджень в Москві. Під прикриттям наукової діяльності він встановлював контакти з польськими вченими, у тому числі істориками, а також з журналістами. У цих групах він знаходив проросійськи налаштованих осіб і пропонував їм співпрацю з російськими вишами, а також фінансування публікацій і наукових поїздок. Тих, хто погоджувався на співпрацю, він схиляв до представлення російського погляду на ряд проблем.

Дмитро К. використав утворену ним мережу контактів для розширення поля впливу російської пропаганди. Згідно зі слідством, він ініціював проведення в Польщі інформаційних кампаній на підтримку Росії, вів кампанії з розпалювання польсько-українських конфліктів, стимулював опір демонтування радянських пам'ятників, а також робив спроби дискримінації влади Польщі в польських і зарубіжних ЗМІ.

За інформацією Агентства внутрішньої безпеки, Дмитро К. контактував з російськими спецслужбами, а під час спілкування з групою своїх однодумців приховував свої зв'язки з Російським інститутом стратегічних досліджень. Вивчення дій К. підтверджує, що його активність в Польщі корелює з діяльністю російських спецслужб, спрямованої проти інтересів Польщі.

Інформація, зібрана Агентством внутрішньої безпеки, свідчить про те, що перебування Дмитра К. на території Польщі є загрозою для безпеки держави. Не можна допустити продовження діяльності К. на користь ворожої держави. У зв'язку з цим глава АВБ клопотав про депортацію росіянина. За рішенням голови МВС Польщі Дмітрія К. позбавили дозволу на перебування в Польщі і депортували з країни.

Російський інститут стратегічних досліджень в Москві функціонує як аналітична база російської розвідки. Нині його головою є один з колишніх керівників спецслужб.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: