Польський Сейм прийняв скандальний закон про Верховний суд

Польський Сейм прийняв скандальний закон про Верховний суд
Сейм Польщі

Новий закон, окрім звільнення наявних членів Верховного суду, передбачає створення трьох нових палат суду і зміну у процедурі призначення суддів

Сейм Польщі у четвер більшістю голосів правлячої партії «Право і Справедливість» (PiS), попри протести опозиції, прийняв нову редакцію закону про Верховний суд Польщі.

Закон передбачає, зокрема, звільнення нинішніх суддів Верховного суду і призначення на їхнє місце нових.

За прийняття закону голосувало 235 депутатів PiS та декілька депутатів з інших сил, а проти - опозиційні партії «Громадянська платформа», Польська селянська партія та партія «Сучасна». Депутати від руху Kukiz'15 голосували або проти закону, або утрималися.

Перед голосуванням враховано усі поправки до закону депутатів PiS, а також президента Анджея Дуди. Натомість, відкинуто понад тисячу поправок депутатів від опозиційних партій.

Новий закон, окрім звільнення наявних членів Верховного суду, передбачає створення трьох нових палат суду і зміну у процедурі призначення суддів. У законі враховано також поправки президента РП: Сейм обиратиме суддів більшістю 3/5 голосів, глава держави вирішуватиме, хто з нинішніх суддів залишиться у наступному складі Верховного суду і він визначатиме регламент цього суду шляхом прийняття відповідного розпорядження.

Лідери опозиції назвали цей день «чорним» для Польщі і нищенням демократії у країні. 

Як інформувало агентство, польська правляча партія «Право і Справедливість» (PiS) змінила три закони - про Верховний суд, Національну суддівську раду і суди загальної юрисдикції. Таким чином, влада хоче позбутися патологій у судовій системі країни. Опозиція і більшість суддівського корпусу наполягають, що це є спробою підпорядкувати судову владу виконавчій.

Упродовж останніх кількох днів у різних містах Польщі тривають протести проти запропонованих змін, зокрема під парламентом країни у Варшаві. У Єврокомісії закликали владу Польщі утриматися від змін у судовій системі. Натомість, у Варшаві відповіли, що такі заяви Брюсселя є безпідставним втручанням у внутрішні справи країни.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: