Помер відомий український астроном Клим Чурюмов

Помер відомий український астроном Клим Чурюмов
Популярная механика

Чурюмов помер на 80-му році життя

Легендарний український вчений і астроном Клим Чурюмов помер на 80-му році життя в суботу, 15 жовтня. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив народний депутат Тарас Кремінь.

Клим Чурюмов є першовідкривачем комет Чурюмова-Герасименко в 1969 році, Чурюмова-Солодовникова у 1986, був членом-кореспондентом Національної академії наук України, директором Київського планетарію, головним редактор астрономічного науково-популярного часопису «Наше небо» (2006–2009), президентом Українського товариства аматорів астрономії.

Клим Чурюмов народився 19 лютого 1937 року в Миколаєві. Був четвертим з восьми дітей Івана Івановича і Антоніни Михайлівни Чурюмової. Батько загинув під час Другої світової війни в 1942 році.

У 1949 році сім'я Чурюмова переїхала до Києва. Після сьомого класу він вступив до Київського залізничного технікуму, який закінчив з відзнакою в 1955 році.

Далі вступив на фізичний факультет Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка (спеціальність «фізика-астрономія»). У 1960 році після його закінчення був направлений на полярну геофізичну станцію в бухті Тіксі Якутській АРСР. Там він досліджував полярні сяйва, земні струми і іоносферу.

У 1962 році, повернувшись до Києва, почав працювати на завод «Арсенал», де брав участь в розробці астронавігаційних апаратури для космічних ракет і її випробуванні на космодромах Байконур і Плесецьк.

Після закінчення аспірантури Київського державного університету (спеціальність «астрофізика»), де його науковим керівником був професор Сергій Всехсвятский, залишився працювати науковим співробітником на кафедрі астрономії КДУ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: