Попов про події 30 листопада 2013 року на Майдані: відмашку дав Сівкович

Попов про події 30 листопада 2013 року на Майдані: відмашку дав Сівкович
Олександр Попов

За словами Попова, у нього була інформація, що в ніч з 29-го на 30 листопада мітингувальники залишать Майдан, а наступна акція відбудеться аж 1 грудня

Колишній голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов в інтерв'ю «Главкому» розповів, хто наказав розпочинати встановлювати всі новорічні конструкції на Майдані Незалежності під час акції протесту в ніч на 30 листопада 2013 року.  

За словами Попова, у нього була інформація, що в ніч з 29-го на 30 листопада мітингувальники залишать Майдан, а наступна акція відбудеться аж 1 грудня.

«Ця інформація була не тільки у мене. Ці заяви лунали на Майдані. Також у нас у Київській міській адміністрації було зареєстровано заяви на проведення мітингів, пікетів. Усе, що надходило в КМДА, мало силу до півночі – в ніч з 29-го на 30 листопада. 30-го був вільний день, а на 1 грудня знову планувалася акція. Тому я і вважав, що ми маємо використати цю перерву. Щоб закінчити приготування до Нового року, нам потрібен був день, аби завезти всі конструкції, необхідні для продовження та завершення цих робіт», - розповів екс-глава КМДА.

За його словами, напередодні, «десь 25-го чи 26 листопада», він зідзвонився із секретарем РНБО Андрієм Клюєвим і запитав у нього поради, як бути. «Клюєв тоді сказав: «Я поки що не готовий відповісти на це питання, зателефоную пізніше». Він зателефонував мені вже 29 листопада в першій половині дня і запитав у розвиток нашого діалогу, чи буде місто готове завезти ці конструкції сьогодні, але пізніше. Я сказав, що мені потрібен час, щоб підготуватися, бо треба знайти транспорт, все завантажити, організувати людей. Він сказав: «Ну, ти готуйся, а тебе пізніше наберу». Наступний дзвінок був уже наприкінці дня. Він спитав, чи я готовий. Я відповів: «Так, якщо буде можливість, то ми все зробимо». Він сказав: «Добре, готуйся, можна буде завозити». Я зазначив тоді, що не розумію до кінця обстановку, сказав: «Знаю, що сьогодні начебто всі акції повинні закінчитися, але хто мені скаже, коли саме можна завозити?» На що Клюєв відповів: «Прийде Сівкович (на той момент заступник секретаря РНБО. – Ред.), у нього буде об'єктивна інформація, він скаже», - розповів Попов.

Він повідомив, що увечері, ближче до 22-ї години, до КМДА прийшов Сівкович. «До третьої години у нього була думка, що ще багато людей і не варто нічого робити. Але потім він сказав, що акцію закінчено, обладнання вивезено, організатори пішли, і можна зараз це робити. Я дав команду техніці – вона поїхала. Що сталося далі – самі знаєте», - розказав Попов.

Як відомо, події 30 листопада 2013 року стали переломним моментом в історії України. Вони кардинально змінили акцент протесту з проєвропейського на антиурядовий. Справу жорстокого побиття студентів на Майдані спецпідрозділом «Беркут» поки що так і не вдалося довести до кінця. Наразі Шевченківський райсуд Києва продовжує допит потерпілих. Серед обвинувачуваних – колишній голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов. Саме за його розпорядженням в ту сумнозвісну ніч на головну площу столиці почали вантажівками завозити елементи новорічної ялинки, яку зводили неподалік від місця протесту. Під цим приводом загони міліції оточили, а потім і побили активістів начебто задля того, щоб «розчистити» територію для ялинки.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: