Порошенко: Биківня стала спільним некрополем для українців та поляків

Порошенко: Биківня стала спільним некрополем для українців та поляків
Фото: oko.kiev.ua

Кількість похованих у цьому місці сягає від 15 тис. до 100 тис. осіб

Президент України Петро Порошенко під час вшанування пам'яті жертв політичних репресій у Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили» нагадав, що в Биківні в 1940 році «енкаведисти» розстріляли тисячі польських офіцерів.

«У Биківні в 1940 році «енкаведисти» розстріляли також тисячі польських офіцерів, що було прямим наслідком союзних відносин Гітлера та Сталіна на початку Другої світової. Биківня стала спільним некрополем для українців та поляків, важливим елементом спільної пам’яті і нашої спільної боротьби з радянським тоталітаризмом та імперією за вашу і нашу свободу», - сказав Порошенко.
Він зазначив, що Биківнянське поховання тих, хто загинув від сталінських репресій, є найбільшим на території України. «Але криваве павутиння незліченних кладовищ, ідентифікованих і безіменних, виявлених і досі не віднайдених, - воно у безлічі таких лісів та ярів по всій Україні окреслює карту злочинів комунізму», - сказав президент.
Він зазначив, що точної кількості похованих у цьому місці не встановлено, Український інститут національної пам'яті називає цифри від 15 тис. до 100 тис. осіб.
«Сталінський режим прагнув знищити еліту української нації – вчених, письменників, діячів культури», - сказав Порошенко і нагадав, що сьогодні їх називають «розстріляним відродженням».
Джерело: Інтерфакс-Україна

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: