Порошенко і генсек ОБСЄ обговорили розміщення миротворців на Донбасі

Порошенко і генсек ОБСЄ обговорили розміщення миротворців на Донбасі

Порошенко провів зустріч з новопризначеним генеральним секретарем ОБСЄ Томасом Гремінгером

Президент України Петро Порошенко і новопризначений генеральний секретар ОБСЄ Томас Гремінгер обговорили ініціативу введення миротворчої місії ООН на Донбас.

Про це повідомила прес-служба глави Української держави за підсумками зустрічі в Києві.

Порошенко поінформував про розвиток ситуації на Донбасі, імплементацію Мінських домовленостей, а також окреслив бачення стратегії деокупації Криму.

Співрозмовники обговорили діяльність СММ ОБСЄ та потреби зміцнення оперативної роботи Місії. Порошенко звернувся до генерального секретаря з проханням сприяти наданню СММ нового технічного оснащення, що підвищить якість повсякденної роботи спостерігачів СММ. Було наголошено на важливості повного та безперешкодного доступу СММ ОБСЄ до всієї тимчасово окупованої території Донбасу, включаючи неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону.

Сторони скоординували також підходи щодо розміщення миротворчої місії ООН на всій території окупованого Донбасу. Порошенко наголосив на важливості налагодження інтенсивного діалогу між ОБСЄ та ООН з даного питання.

Президент закликав генерального секретаря задіяти всі можливі механізми Організації, щоб звільнити українських політичних в’язнів в Росії та Криму, а також заручників, що утримуються російськими окупаційними військами на Донбасі.

Генеральний секретар ОБСЄ Томас Ґремінґер привітав призначення Спеціального представника України з придністровського врегулювання.

Раніше повідомлялося, що Генеральна асамблея ООН включила в порядок денний питання миротворчої місії на Донбасі.

Нагадаємо, 22 серпня президент України Петро Порошенко заявив, що має намір наступного місяця представити на Генасамблеї ООН ідею про розгортання миротворчої місії на Донбасі. 

Путін заявив, що підтримує ідею введення миротворців ООН на Донбас за умови їх розміщення на лінії зіткнення. Проте він проти надання США Україні летальної зброї.

Згодом Росія подала в ООН свій проект про миротворців на Донбасі. У підготовленому Росією проекті резолюції пропонується озброїти миротворців ООН на окупованому Донбасі.

У відповідь постпред України при ООН Єльченко заявив, що в поданому Росією проекті резолюції немає ніякої миротворчості.

Заступник голови Верховної Ради, представник в гуманітарній робочій підгрупі Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу Ірина Геращенко заявила, що Путін намагається спотворити ініціативу президента України Петра Порошенка щодо розміщення миротворців ООН на всій території тимчасово окупованого Росією Донбасу для спостереження за роззброєнням незаконних збройних формувань та бойовиків.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: