Порошенко обговорив з генсеком ООН перспективи розміщення миротворців на Донбасі

Порошенко обговорив з генсеком ООН перспективи розміщення миротворців на Донбасі
Петро Порошенко та Антоніу Гутерріш

Співрозмовники констатували, що розгортання місії повинно відбуватися з чітким дотриманням базових миротворчих принципів ООН

На полях 72-ї сесії Генасамблеї ООН президент України Петро Порошенко провів зустріч з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем, повідомляє прес-служба президента.

Співрозмовники детально обговорили питання активного залучення ООН у врегулюванні ситуації на Донбасі, зокрема перспективи розгортання повноцінної миротворчої місії ООН в Україні.

«Президент України підкреслив, що лише повноцінна миротворча місія з всеосяжним мандатом може сприяти досягненню головної мети - відновлення миру на Донбасі», - йдеться у повідомленні.

Співрозмовники констатували, що розгортання місії повинно відбуватися з чітким дотриманням базових миротворчих принципів ООН.

У контексті виконання резолюції Генасамблеї ООН щодо ситуації з правами людини в Криму, президент України наголосив на необхідності прийняття міжнародним співтовариством додаткових заходів з метою змусити Росію виконувати зазначений документ. Зокрема, РФ повинна забезпечити безпечний та безперешкодний доступ до півострову існуючим регіональним і міжнародним моніторинговим організаціям у сфері прав людини.

Порошенко також подякував ООН за надання гуманітарної допомоги для внутрішньо переміщених осіб, а також потерпілому цивільному населенню Донбасу. Глава Української держави закликав ООН приєднатися до процесу звільнення заручників, зазначили у прес-службі президента.

Напередодні генсек НАТО Єнс Столтенберг підтримав ідею України про миротворців ООН на Донбасі.

Нагадаємо, в четвер після зустріч з Дональдом Трампом президент України заявив, що керівництво США висловило повну підтримку української ініціативищодо розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі – на всій окуповані території, до українсько-російського кордону.

Президент Порошенко в середу заявив на сесії Генеральної асамблеї ООН, що мандат миротворців ООН повинен покривати усю окуповану територію Донбасу, включаючи українсько-російський державний кордон.

Як відомо, 22 серпня президент України Петро Порошенко заявив, що має намір наступного місяця представити на Генасамблеї ООН ідею про розгортання миротворчої місії на Донбасі. 

Путін заявив, що підтримує ідею введення миротворців ООН на Донбас за умови їх розміщення на лінії зіткнення.

Після цього у німецькому уряді сподіваються, що Путін доведе серйозність своїх намірів після заяви про згоду на введення миротворців ООН на Донбас і буде готовий до компромісів.

Після переговорів з канцлером Німеччини Ангелою Меркель Путін заявив про готовність врахувати в ініціативі про миротворців ООН на Донбасі їх право охороняти місію ОБСЄ не тільки на лінії зіткнення, але і в інших місцях.

Згодом Росія подала в ООН свій проект про миротворців на Донбасі.

У відповідь постпред України при ООН Єльченко заявив, що в поданому Росією проекті резолюції немає ніякої миротворчості.

Заступник голови Верховної Ради, представник в гуманітарній робочій підгрупі Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу Ірина Геращенко заявила, що Путін намагається спотворити ініціативу президента України Петра Порошенка щодо розміщення миротворців ООН на всій території тимчасово окупованого Росією Донбасу для спостереження за роззброєнням незаконних збройних формувань та бойовиків.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: