Порошенко запропонував НАТО зробити крок назустріч Україні

Порошенко запропонував НАТО зробити крок назустріч Україні

Однією з перешкод для можливої співпраці України та Альянсу за запропонованою Порошенком програмою була відсутність технічної угоди про обмін таємною інформацією

Президент України Петро Порошенко відправив до НАТО офіційного листа з проханням включити Україну до Програми розширених можливостей (Enhanced Opportunities Programme). Про це у п'ятницю в Брюсселі в штаб-квартирі НАТО журналістам повідомив заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко, який брав участь у засіданні Північно-атлантичної ради на рівні постійних представників, передає УНІАН.

«Президент України зробив офіційну письмову заявку до Генерального секретаріату. Цей лист було надіслано, і от-от вони мають його отримати, а потім нації мають прийняти формальне рішення», – сказав він. Пристайко уточнив, що лист було відправлено два дні тому дипломатичними каналами. «Це новий і дуже тісний етап взаємодії, і союзники будуть це серйозно розглядати», – додав заступник міністра. Говорячи про цю програму, український дипломат зауважив, що це «дуже складний та вибагливий механізм, який потребуватиме і з нашого боку, і з боку НАТО серйозної взаємодії».

За його словами, однією з перешкод для можливої співпраці України та Альянсу за цією програмою була відсутність технічної угоди про обмін таємною інформацією. «28 вересня угоду буде підписано в Брюсселі. Цей документ дозволить вивести взаємодію у сфері секретної інформації на зовсім інший рівень», – деталізував Пристайко.

Наразі в рамках Програми розширених можливостей з НАТО співпрацюють Швеція та Фінляндія. Йдеться про сумісність, відповідність стандартам НАТО.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: