Порошенко заявив, що розміщення миротворців ООН не буде здійснюватися за сценарієм РФ

Порошенко заявив, що розміщення миротворців ООН не буде здійснюватися за сценарієм РФ

Миротворча місія повинна бути з мандатом ООН і розміщуватися на всій території Донбасу, зазначив президент

Президент України Петро Порошенко впевнений, що миротворча місія ООН на Донбасі розміститься на всій території і перегородить постачання військ і зброї бойовикам.

Про це повідомляє прес-служба президента України.

Порошенко наголосив, що Україна зацікавлена в отриманні канадського досвіду миротворчих операцій та запевнив, що миротворча місія ООН на Донбасі не буде здійснюватися за російським сценарієм.

«Ми дуже зацікавлені в досвіді миротворчої діяльності Канади. Я вірю, що миротворча операція ООН стане реальним проривом у мирному врегулюванні. У цьому питанні досвід та поради наших канадських друзів були б для нас дуже корисними», - заявив Петро Порошенко під час зустрічі з представниками ЗМІ за підсумками переговорів з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

Глава Української держави повідомив, що унікальний досвід Канади у здійсненні миротворчих операцій також обговорювався сьогодні під час зустрічі.

Президент нагадав, що Україна виступила з ініціативою щодо миротворчої місії ООН ще у 2015 році.

Він висловив переконання, що запровадження миротворчої місії ООН на Донбасі має бути ініційоване не лише нашою державою, а й всіма країнами, які підтримують Україну у боротьбі за незалежність, відновлення територіальної цілісності і суверенітету.

«Зараз я вважаю, що у нас є унікальний шанс. Звичайно, це не буде російський сценарій. Миротворча місія має бути під мандатом ООН і розташовуватися на всій території Донбасу – до кордонів між Росією і Україною, щоб не дозволяти російським військам з озброєнням проходити до окупованих територій. І, звичайно, ми вітатимемо збільшення ролі наших партнерів у цьому питанні», - підкреслив Порошенко.

Президент зауважив, що вчора відбулась продуктивна зустріч з президентом США, а сьогодні з прем'єр-міністром Трюдо.

«Ми дуже задоволені підтримкою українського суверенітету, територіальної цілісності та незалежності», - підкреслив Петро Порошенко, наголосивши, що на Сході України не конфлікт, а російська агресія, і український Крим був незаконно анексований РФ.

«Міцне лідерство США і Канади та підтримка для нас дуже важливі. І ми раді чути про таку підтримку», - додав він. Президент також відзначив підтримку Канадою реформ в Україні.

«Що стосується миротворчих операцій, я хотів би нагадати всьому світу: більше, ніж 400 українців беруть участь у миротворчих операціях. Зараз тяжкі часи – нам потрібні миротворці в Україні. І це повинно виконуватися в рамках стандартів ООН і я впевнений, що це буде найкоротшим шляхом для встановлення миру на українській землі», - наголосив глава держави.

Порошенко також нагадав, що на початку агресії Росії Канада вже надавала підтримку Україні: у 2014-2015 роках ми отримали від Канади уніформу, якої так бракувало українським солдатам.

«У нас не було її достатньо і це було дуже важливо для нас», - підкреслив президент.

Після того в Україні працювала група канадських інструкторів, які підготували 5 тисяч українських солдат і офіцерів, констатував він.

«Це дуже ефективна місія і я дуже дякую пану прем’єр-міністрові за це тому, що солдати, які пройшли через цю підготовку, значно поліпшили тактику і координацію. Це співробітництво, де всі виграють», - резюмував він.

«Я пишався, коли місяць тому, стоячи на Майдані, бачив канадських, американських, польських військових разом з нашими солдатами. І це був символічний парад, він був символом нашої солідарності і єдності», - сказав глава держави.

В свою чергу, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, на уточнююче запитання, чи підтримує Канада миротворчу місію ООН в Україні і чи можливо в майбутньому буде брати в ній участь, наголосив: «Канада глибоко вірить в ідею миротворчих сил ООН і в їхні ідеали. Це завжди було дуже потужним інструментом для встановлення стабільності та деескалації конфліктів в усьому світі».

За його словами, минулого року Канада вирішила, що направить до 600 військових до миротворчих операцій і здійснюватиме грошові внески.

«Ми розглядаємо всі регіони, де є потенціал для миротворчих операцій. Ми будемо проводити на цю тему дискусії, щоб подивитися, яким чином можна досягти деескалації ситуації, яким чином ми можемо привнести безпеку до цього регіону, де Росія порушила угоди і міжнародне право», - сказав прем'єр-міністр Канади.

Раніше повідомлялося, що почалися переговори президента України Петра Порошенка та прем'єр міністра Канади Джастіна Трюдо.

Президент України подякував за підтримку канадської сторони в проведенні реформ.

Трюдо заявив, що Канада продовжить надавати оборонну допомогу Україні. 

Нагадаємо, раніше посол України Андрій Шевченко повідомив, що Порошенко прибув до Канади.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: