Посол ЄС в Україні пояснив, чому українці досі не отримали безвізового режиму

Посол ЄС в Україні пояснив, чому українці досі не отримали безвізового режиму

Українці платять страшну ціну за гальмування з боку політиків необхідних рішень

Представник Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський визнав, що з точки зору законодавства, розбудови інституцій Україна виконала усі умови для отримання безвізового режиму. Про це він сказав в інтерв’ю «Главкому».
При цьому дипломат зазначив, що «є тільки маленький залишок». «Треба, щоб ефективно запрацювало Агентство з питань протидії корупції. Рішення щодо НАЗК гальмувало цей процес майже рік. Важко обґрунтувати, чому це агентство, яке існує на папері майже рік, бо відповідні закони були ухвалені в червні минулого року, до сьогодні не може запрацювати. От скільки потрібно було часу для того, щоби визначитися зі складом цього агентства?! Розумієте, українці платять страшну ціну за гальмування з боку політиків необхідних рішень», - сказав Томбінський.
За його словами, зараз Європейський парламент і Європейська рада готуються ухвалити відповідне рішення про надання Україні безвізового режиму. «Європейська комісія зробила свій висновок із позитивними рекомендаціями щодо надання Україні безвізового режиму та передала до Європейської ради і Європарламенту. Зараз відбувається їхня робота. У мене складається враження, що за літо вдасться пройти всі ці процеси», - сказав дипломат.
На запитання, технічно після ухвалення рішення в які строки безвізовий режим може розпочати діяти на практиці, Томбінський зазначив: «Я не можу спекулювати щодо того, з якого дня це запрацює. Але в Європі немає інструкцій, щоб це сповільнити. Ми говоримо про туристичні поїздки для людей, які на руках мають біометричний паспорт. Іде нормальний процес».
«Єдине. Ми, дійсно, були би набагато ближче, якби Україна все необхідне зробила минулого року, а не в березні цього року. А то виходить: от в Україні нарешті зробили, що обіцяли, і одразу потрібно, щоб наступного дня було рішення партнерів. Але всім іншим теж потрібен час. Україні потрібно розуміти, що європейські політики, які приймають це рішення, мають багато інших проблем, і їм всьому потрібно надати час. Не можна, як дитина, яка тільки-но щось зробила, одразу чекати на цукерку. Іде велика праця інститутів. І всі державні структури у 28 країнах над тим працюють. Що потрібно зрозуміти? Міністри європейських країн, які їдуть на засідання Європейської ради, щоби ухвалити таке рішення, повинні дістати мандати від своїх парламентів. Щоби отримати ці мандати, їм потрібна була оцінка Європейської комісії, їм потрібно було передати її до своїх парламентів, щоби вони вивчили це, обговорили. Це не так, що за одну ніч можна все це зробити», - додав Томбінський.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: