Посол пояснив, чому ситуація з не допуском до Білорусі Сергія Жадана може повторитися

Посол пояснив, чому ситуація з не допуском до Білорусі Сергія Жадана може повторитися
Посол України в Білорусі Ігор Кизим

Дипломат рекомендує усім громадянам України перед тим як приїхати до Білорусі, звернутися до Міграційної служби і дізнатися, чи може людина в’їжджати

Посол України в Білорусі Ігор Кизим в інтерв’ю «Главкому» пояснив, чому ситуація, коли  українського письменника Сергія Жадана фактично видворили з Білорусі, може знов статися.

«Проблема полягала у тому, що він перебував у списках осіб, яким заборонено в’їзд до Білорусі. Через те, що ці списки є спільними з Росією. Якщо Російська Федерація вносить до такого списку людину, вона автоматична потрапляє до бази даних у Білорусі», - зазначив посол.  

Глава МВС Білорусі Ігор Шуневич сказав ще у березні, що у такому списку нині перебуває близько 1,7 млн осіб. Коли особа, яка приїздить до Білорусі і реєструється в готелі, чи в іншому місці тимчасового проживання, інформація про неї у цей же день, або одразу після 00:00 передається до МВС країни.

«Там ця інформація ще раз перевіряється і тоді виникає дуже парадоксальна ситуація, як це трапилося із Сергієм Жаданом: через кордон він перейшов, а заселившись до готелю, він залишив особисті дані. Саме за ними білоруські правоохоронці його виявили його як особу, якій було заборонено заїжджати до країни. Ми знаємо, що такі списки існують, їх існування не є секретом». – додав посол. .

Додав зауважив, що Україна не може втручатися у білорусько-російські відносини. Адже білоруси можуть бути самостійними настільки, наскільки можна бути самостійними в контексті союзної держави, в контексті спільних домовленостей з РФ.

«В цьому контексті Росія і Білорусь спільно працюють над міграційною політикою, візовою політикою. Так, ми ведемо переговори, певні зміни у цих питаннях проглядаються, але я ще не можу говорити, що питання в’їзду до Білорусі ми можемо вирішити тільки з білорусами. У кожному окремому випадку Україна намагатиметься вирішувати проблему, подібну до тієї, в яку потрапив Сергій Жадан. Аби такого більше не трапилося, ми рекомендували усім громадянам України перед тим як приїхати до Білорусі, звернутися до Міграційної служби і дізнатися, чи може людина в’їжджати», - порадив  дипломат.

«Цікаво, що бувають окремі ситуації, коли до Білорусі усіх допускають, як це було під час роботи у Мінську в липні парламентської асамблеї ОБСЄ. На ній президентом Білорусі було заявлено, що впускатимуть до країни усіх, хто їде на цю асамблею, незалежно від того, чи є людина в якихось списках», - резюмував  Кизим.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: