Посольство США закликає РФ негайно надати медичну допомогу Балуху

Посольство США закликає РФ негайно надати медичну допомогу Балуху
Політв'язень Володимир Балух 

Американські дипломати занепокоєні станом здоров'я українського політв'язня

Посольство США закликає Росію терміново надати медичну допомогу українському політв'язню Володимиру Балуху, стан здоров'я якого погіршився через тримання у штрафному ізоляторі.

Відповідну заяву диппредставництво оприлюднило у Twitter.

«Ми закликаємо Росію надати терміново необхідну медичну допомогу політв'язню Володимиру Балуху, стан здоров'я якого став важким після того, як його помістили в штрафний ізолятор і утримують там лише на воді та хлібі», - заявили у посольстві.

Як повідомила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, у незаконно ув'язненого Балуха, якого фактично від самого етапування до виправної колонії в Торжку Тверської області РФ утримують в ШІЗО, значно погіршився стан здоров’я, зокрема набрякли ноги, що може свідчити про проблеми з нирками.

Денісова також поінформувала, що політв'язень у листі активістці Українського культурного центру в Криму повідомив, що до нього не допускають українських консулів через нібито його російське громадянство, яке з’явилось у нього через кримську прописку. У зв'язку з цим вона звернулася до міністра закордонних справ України Павла Клімкіна з тим, щоб він доручив посольству України в Російській Федерації направити ноту до дипломатичної установи Російської Федерації з вимогою забезпечити особисту зустріч дипломатичному працівникові України з громадянином України Балухом.

Як повідомлялося, «суд» в окупованому Криму засудив українця Володимира Балуха до 4 років 11 місяців колонії і штрафу в розмірі 10 тис. рублів (близько 4 тис. грн) за сукупністю двох кримінальних справ. Причиною кримінального переслідування Балуха є його проукраїнська позиція в окупованому Росією Криму. Українець з 29 березня 2019 року перебуває в колонії в місті Торжок Тверської області Росії, що порушує ст. 49 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє переміщення жителів окупованих територій на територію країни-окупанта.

4 квітня Балуха помістили в штрафний ізолятор колонії № 4 м.Торжок (РФ). 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: