Прем'єр Молдови на Генасамблеї ООН закликав РФ вивести війська з Придністров'я

Прем'єр Молдови на Генасамблеї ООН закликав РФ вивести війська з Придністров'я
Прем'єр-міністр Молдови Павел Філіп

Всіх країн-членів ООН Філіп попросив підтримати відповідне прохання

Прем'єр-міністр Молдови Павел Філіп зажадав вивести російський військовий контингент з Придністров'я. З відповідним зверненням він виступив на 72-й сесії Генасамблеї ООН.

«Шановні делегати відповідно з доповідями ОБСЄ в сховищах оперативної російської групи міститься 21 тис. тонн зброї та боєприпасів. Уряд Республіки Молдова не контролює і ніяким чином не спостерігає за цими боєприпасами та зброєю. Також нам не дозволяють оцінити технічний стан цих боєприпасів, деякі з них можуть бути екологічно небезпечними. Також ми не можемо контролювати перевезення зброї і боєприпасів на території та за її межами. З цих причин Республіка Молдова не може виконати свої міжнародні зобов'язання по роззброєнню», - доповів прем'єр.

Він заявив, що уряд Молдови вимагає повного безумовного виведення так званої оперативної групи російських військ.

«Ми закликаємо Росію відновити процес виведення військ і вивезення боєприпасів з Республіки Молдови... Згідно зі статтею 11 хартії ООН, Республіка Молдова просить включити до порядку 72-ї сесії Генеральної Асамблеї пункту про виведення іноземних військових з території Придністровського регіону. Звертаюся до всіх делегацій держав-членів ООН із проханням підтримати це законне прохання, яке повністю відповідає Хартії ООН і представляє фундаментальний інтерес Республіки Молдова», - сказав Філіп.

Раніше повідомлялося, що Генеральна асамблея ООН включила в порядок денний розгляд питання «Про повне виведення іноземних військ з території Республіки Молдова».

Нагадаємо, в середині серпня представник Молдови в ООН Віктор Морару звернувся до Генсека ООН з листом, в якому молдавська делегація просить включити в порядок денний Генасамблеї питання про повне виведення з території Придністровського регіону російських військ і озброєння.

При цьому в уряді Молдови уточнили, що йдеться про виведення Оперативної групи російських військ з Придністров’я, а не про контингент російських миротворців у Зоні безпеки на Дністрі.

Російська сторона виступила проти виведення військ, мотивуючи відмову тим, що це негативно позначиться на двосторонніх відносинах між Молдовою і РФ, а також на процесі Придністровського врегулювання.

На території Придністровського регіону розквартирована Оперативна група російських військ (близько 1500 військовослужбовців), а на військових складах в селі Колбасна Рибницького району зберігаються більш як 20 тисяч тонн боєприпасів, снарядів і авіабомб. 



Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: