Прем'єр Нідерландів та президент Єврокомісії в Давосі влаштували бурхливу суперечку

Прем'єр Нідерландів та президент Єврокомісії в Давосі влаштували бурхливу суперечку
Рютте і Шульц

Рютте не погодився з Шульцем

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте переконаний, що подальша ще більш тісна інтеграція Євросоюзу не можлива. Про це він сказав на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, пише «Деркало тижня».

Голова нідерландського уряду підкреслив, що ця ідея тепер у минулому. І замість того, щоб намагатися підштовхнути країни до тіснішої інтеграції ЄС варто почати працювати над тим, щоб стати більш функціональним у нинішньому форматі. «Ми повинні краще працювати над створенням робочих місць, пожвавленням економіки, вирішенням проблеми міграції. Ось що потрібно європейцям від ЄС», - сказав він.

З Рютте досить емоційно не погодився президент Єврокомісії Мартін Шульц. Він нагадав, як колись канцлер Німеччини Гельмут Коль і президент Франції Франсуа Міттеран, попри розбіжності у своїх політичних поглядах, декларували, що ЄС захищає інтереси як Німеччини, так і Франції і усіх інших країн-учасниць. «А тепер кожного дня в Брюсселі перед будівленю Європарламенту збираються люди, які декларують, що приїхали захищати інтереси своїх країн від ЄС, того самого союзу, який раніше захищав їх», - наголосив він.

Шульц  додав, що це дуже небезпечна тенденція, яку посилює те, що лідери країн ЄС все частіше звинувачують у всіх бідах саме об'єднання. Шульц підкреслив, що Брюссель має рівно стільки влади, скільки йому дають країни-учасниці. «Що я хочу від європейських лідерів, то це щоб вони нарешті згадали, навіщо цей союз був створений. Щоб Ангела Меркель, Франсуа Олланд, ти, Марку і всі інші вийшли і заявили гучно: нам зараз треба триматися разом, як ніколи раніше. І я переконаний, що ти в глибині душі теж переконаний у цьому», - емоційно апелював Шульц.

«Ні, я не переконаний, - відповів Рютте, - Згадувати історію для визначення майбутнього - це дуже ненадійний спосіб. А те, про що ти говориш, це найшвидший і найлегший спосіб розділити ЄС. Нам потрібно відштовхуватися від прагматичних інтересів», - відповів він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: