Президент Австрії дав «зелене світло» щодо формування правлячої коаліції

Президент Австрії дав «зелене світло» щодо формування правлячої коаліції
Президент Австрії Александр Ван дер Беллен

Себастіан Курц відмовився назвати майбутніх коаліційних партнерів

Себастіан Курц, очільник «Австрійської народної партії», яка на основі фінальних підрахунків набрала 31,5% голосів під час парламентських виборів, провів у п’ятницю зустріч із президентом Александром Ван дер Белленом. Під час цієї зустрічі очільник Австрії надав керівнику найвпливовішої партії мандат на створення уряду відповідно до Конституції. Про це повідомляє Reuters.

Після зустрічі Курц заявив про те, що має намір створити уряд, який матиме сміливість і рішучість для справжніх змін в Австрії. Він планує проводити переговори з усіма партіями, які пройшли до парламенту Австрії. Однак фактично лише із двома – Соціал-демократичною і Партією свободи – Курц може сформувати правлячу коаліцію.

Керівник Партії свободи Австрії Хайнц-Крістіан Штрахе виключив можливість «коаліції переможених» разом із Соціал-демократичною партією. На його думку, вибори показали, що народ хоче змін, а тому саме Курц має право на формування уряду. За словами Штрахе, Партія свободи готова приєднатися до уряду, якщо її покличуть.  

Нагадаємо, 19 жовтня міністр внутрішніх справ Австрії Вольфганг Соботка повідомив фінальні результати дострокових парламентських виборів в країні.

Згідно з підсумковими даними, Права партія, яка раніше обіймала друге місце, отримує 26% голосів. Австрійська народна партія при цьому залишається лідером голосування, набираючи 31,5%, додав міністр. До парламенту також проходять партії NEOS і «Список Петера Пільца» з 5,3% і 4,4% голосів, відповідно.

Таким чином, лідируючі консерватори отримують 62 мандата в парламенті, соціал-демократи - 52 місця, праві - 51, «Нова Австрія» займе 10 місць, «Список Пільца» - 8 мандатів.

До складу Національної ради входить 183 депутати, які обираються тільки за партійними списками.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: