Президент Естонії розкритикував ООН: організація не врахувала в Україні уроки Грузії

Президент Естонії розкритикував ООН: організація не врахувала в Україні уроки Грузії

ООН слід повернутися на належне їй місце провідної міжнародної організації, заявив Ільвес

Міжнародна спільнота не винесла необхідних уроків із російської агресії в Грузії, що повторилася пізніше в Україні. Таку думку під час свого виступ на Генеральній асамблеї ООН висловив президент Естонії Тоомас Гендрік Ільвес.
«Коли я звертався до цих зборів після російського вторгнення до Грузії у 2008 році, я попереджував про неприпустимість вибіркового застосування міжнародного права. Міжнародне право було явно порушено, проте дуже мало було зроблено. Шість років по тому, у 2014-му, ми стали свідками повтору цього в Україні. Частину суверенної держави було анексовано, частину перетворено у зону ведення військових дій. Вперше з часу Другої світової війни кордони в Європі були змінені із застосуванням сили», - сказав Ільвес.
Він наголосив, що ООН виявилася безсилою перед брутальним і відвертим порушенням міжнародного права.
«Заборона на використання сили для зміни кордонів лежить в основі Статуту ООН. Він був грубо порушений, втім ООН не змогла змінити ситуацію. Російська агресія в Україні триває. Грузинські та українські території перебувають під окупацією іноземних військ, у Нагорному Карабасі та Придністров’ї залишаються заморожені конфлікти», - зазначив президент Естонії.
На його переконання, світ потребує не лише нормативних актів, а й методів примусу до їх дотримання.
«Нам потрібні глобальні норми. Подібно до того, як ми потребуємо міжнародного права, необхідний також механізм примусу до його дотримання. Якщо ООН не робитиме більше, з часом необхідність у організації відпаде», - підкреслив Ільвес.
За його словами, ООН слід повернутися на належне їй місце провідної міжнародної організації.
«Коли перед нами постає глобальний виклик, ООН має стати першим місцем, до якого звертаються для реагування на нього, а не останнім варіантом , коли всі інші можливості вже вичерпані, знаючи, що нічого не трапиться усе одно», - підсумував глава Естонської держави.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: