Президент підписав закон щодо е-декларування антикорупціонерів та військових

Президент підписав закон щодо е-декларування антикорупціонерів та військових
Петро Порошенко

Дія закону «Про запобігання корупції» не поширюватиметься, зокрема, на військовослужбовців військової служби за призовом під час мобілізації

Президент України Петро Порошенко підписав закон про внесення зміни до статті 3-ї Закону України «Про запобігання корупції», згідно з яким члени антикорупційних громадських організацій зобов'язані подавати електронні декларації.

Про це йдеться на сторінці відповідного законопроекту на сайті Верховної Ради.

«Закон підписаний. 27.03.2017 повернуто з підписом від президента», - йдеться на сайті.

Як відомо, раніше на зустрічі з представниками громадських організацій Порошенко заявив, що законопроект повинен бути підписаний через необхідність врахування інтересів військовослужбовців.

Адже проектом закону пропонується встановити, що дія закону України «Про запобігання корупції» не поширюється на військовослужбовців військової служби за призовом під час мобілізації, військової служби за контрактом осіб рядового складу, військової служби за контрактом осіб сержантського і старшинського складу, військової служби за контрактом осіб молодшого офіцерського складу, військової служби (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки, відділення військової підготовки.

Прийнятий 14 жовтня 2014 року закон України «Про запобігання корупції» зобов'язав осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, щорічно подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

До кола таких осіб, зокрема, включено військових посадових осіб Збройних сил України та інших утворених відповідно до законів військових формувань, крім військовослужбовців строкової військової служби.

Тобто, значна частина військовослужбовців з 1 січня 2017 року зобов'язані подавати електронні декларації. При цьому лише збір і підготовка документів, необхідних для заповнення декларації, потребує значного часу та особистої присутності військовослужбовця (наприклад, оформлення електронного цифрового підпису, отримання довідки про доходи військовослужбовця з місця проходження служби або в органах Державної фіскальної служби України). Зазначене може призвести до масового залишення місць проходження служби в зоні проведення антитерористичної операції.

Як відомо, 14 березня Рада підтримала звільнення значної частини військових від е-декларування.

Посольство США в Україні назвало «кроком назад» відповідні ‎зміни до законодавства.

Також із критикою закону виступив комісар ЄС з питань політики сусідства та розширення Йоханнес Ган.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: