Президентські законопроекти щодо реінтеграції Донбасу не пропонують реального вирішення проблеми – Безсмертний

Президентські законопроекти щодо реінтеграції Донбасу не пропонують реального вирішення проблеми – Безсмертний

Роман Безсмертний

Фото: Главком

Роман Безсмерний пояснив чому президент поспішає із законопроектами щодо реінтеграції Донбасу

Законопроекти щодо реінтеграції Донбасу, які вніс до ВР Президент України, несуть низку небезпек, зокрема, загрожують легітимізацією «мінських домовленостей» у правовому полі. Разом із тим, ці законопроекти стануть іспитом для українського парламенту, який мусить розглянути й удосконалити їх, відсіявши ризиковані норми, а не відкидати тему реінтеграції.

Про це заявив Роман Безсмертний, коментуючи внесені  4 жовтня президентом у Верховну Раду проекти законів «Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей» та «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях».

За словами Безсмертного, ці законопроекти є своєрідним вхідним білетом до нових рішень і дискусій, як в Україні, так і за її межами.

«Це, зокрема, внесок України в продовження діалогу між спецпредставником Держдепартаменту США у справах України Куртом Волкером і помічником президента Росії Владиславом Сурковим. Наступна їхня зустріч запланована в Сербії за декілька тижнів, тому з цими законопроектами і був певний поспіх», - переконаний політик.

У згаданих законопроектах є частина положень щодо загальних питань безпеки, які треба реалізовувати. Водночас, є положення, які морально застаріли і не можуть бути реалізовані. А є і такі, реалізація яких небезпечна.

«У законопроектах закладено низку небезпек, і найбільша з них – легітимізація так званих «мінських домовленостей». Я не чекав, що в цих документах з’являться домовленості, які насправді жодного правового сенсу, жодних реальних зобов’язань не несуть. Крім того, в них є спроба по-різному дивитися на суверенітет щодо Криму і територій Донецької та Луганської областей. Це призведе до того, що Росія буде гендлювати такою двоякою позицією Києва», - підкреслив Роман Безсмертний.

На його думку, позитивним явищем є те, що термін «реінтеграції територій» почав звучати. Однак у тексті законів реальних інструментів реінтеграції не дано.

«Справжня реінтеграція – це довгостроковий процес, із багатьма складовими. На жаль, після трьох років війни її вже неможливо провести ні за 5, ні за 10 років. Такий конфлікт вимірюється десятиліттями, має характер кровного конфлікту. Тому план реінтеграції мусить бути багатоходовим і дуже об’ємним», - додав політик.

Він переконаний, що в законопроектах щодо врегулювання ситуації на Донбасі є лише часткова спроба назвати речі своїми іменами.

«Щоб назвати все своїми іменами, треба було б виконати Конституцію і закон про правовий режим воєнного стану, що зобов’язують Президента або того, хто виконує його обов’язки, під час виникнення загрози територіальній цілісності і суверенітету проголосити воєнний стан. Це не питання його вибору, а зобов’язання! Оскільки цього не було зроблено, маємо низку проблем: зокрема, військовополонені не мають відповідного статусу, цивільні громадяни не забезпечені елементарними умовами для життя, військові дії ведуться з житлових кварталів тощо», - наголосив політик.

Роман Безсмертний вважає, що народні депутати не повинні відкидати внесені президентські законопроекти, а мусять узяти їх у роботу і напрацювати зважені рішення, створивши широку робочу групу з фахівців, як у парламенті, так його межами.

«Мова йде не лише про внутрішньо-правові моменти, а і про зовнішні чинники, які можуть бути залучені до розв’язання конфлікту. Є досвід перемовин із європейськими та американськими політиками – впливовими конгресменами і сенаторами», - сказав Роман Безсмертний.

Нагадаємо, 4 жовтня президент України вніс у парламент два законопроекти щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Противники цих документів сьогодні збирають мирну акцію протесту під ВР.

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: