Прилавки українських магазинів заповнені неякісним морозивом - експерти

Прилавки українських магазинів заповнені неякісним морозивом - експерти
Морозиво

Зіпсоване морозиво починають активно продавати саме з наближенням літа

На прилавки українських магазинів хлинуло торішнє морозиво. Виробники та постачальники, користуючись неуважністю продавців, збувають через них товар, термін придатності якого закінчується, або вже давно прострочений продукт, пише UBR.

Особливо небезпечним експерти вважають морозиво, яке продають на вулицях – ім'я виробника в більшості випадків дізнатися не вийде, оскільки упаковки, в яких привозять десерт просто викидають.

До того ж, непоодинокі випадки, коли морозиво повторно заморожують, адже лотки, як правило, стоять під відкритим сонцем, а, в разі відключення електроенергії, холодильник перестає працювати – через це десерт тане.

Щоб навести лад у цьому сегменті, профільна громадська організація придумала нові стандарти якості, які повинні позбавити споживача сумнівного продукту.

Як розповів президент асоціації «Морозиво і заморожені продукти» Ігор Бартковський, з 1 січня 2018 року набудуть чинності нові ДСТУ. До цього часу ринок так званого м'якого «вуличного» морозива не підпадав під жоден нормативно-правовий акт.

«Ми розробили технологічну інструкцію. Це дасть споживачеві можливість їсти якісний продукт, оскільки сьогодні не всі суміші мають нормальне походження, а проконтролювати якість морозива дуже важко. Тепер цей сегмент буде в рамках нормативно-правового поля», – зазначив Бартковський.

Зіпсоване морозиво починають активно продавати саме з наближенням літа (травень-червень), коли зростає попит на цей продукт. Причому не тільки на вулицях міст, а й в магазинах.

«Запаковане морозиво в супермаркетах умовно може бути безпечнішим. Хоча магазини часто вже не дотримуються вимог до умови зберігання цього продукту – температура в морозильній камері повинна бути не вище мінус 24 градусів, тоді як в холодильниках супермаркету – всього мінус 18. Морозиво зберігається не довше 10 місяців», – розповів виконавчий директор ГО «Союз споживачів України» Максим Несміянов.

Іноді супермаркети грішать продажем неякісного морозива навіть власного виробництва – зараз практично в кожному великому мережевому магазині є своя марка. «І хоч в перевіреному морозиві використовуються натуральні барвники – не все так гладко. Наприклад, в одному зі столичних супермаркетів, в морозиві власного виробництва виявили тартразин, який може впливати на активність і увагу дітей. На упаковці не було ні попередження про це, ні навіть назви виробника», – зазначила заступник голови організації «Громадський контроль захисту прав споживачів» Ольга Котехова.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: