Прокуратура АРК відкрила справи за фактами порушень прав 88 людей в окупованому Криму

Прокуратура АРК відкрила справи за фактами порушень прав 88 людей в окупованому Криму
Гюндуз Мамедов. Фото: РБК-Україна

Напередодні відбулася зустріч Прокурора АРК Гюндуза Мамедова з Генпрокурором Юрієм Луценком

Прокурор АРК Гюндуз Мамедов повідомив про відкриття справ за фактами порушень прав 88 людей в окупованому Росією Криму, передає УНІАН з посиланням на Управлінні зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

Напередодні Міжнародного дня прав людини відбулася зустріч за участі уповноваженого президента України у справах кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, юриста Української Гельсінської спілки з прав людини Дар’ї Свиридової, Генпрокурора Юрія Луценка і Прокурора АРК Гюндуза Мамедова. На зустрічі обговорювалась ситуація щодо дотримання прав людини на території окупованої Автономної Республіки Крим.

Мамедов доповів, що було створено реєстр даних громадян, чиї права обмежуються у зв’язку з їхніми політичними переконаннями, етнічним та релігійним походженням. За попередніми підрахунками, до реєстру було внесено прізвища 88 осіб, за кожним випадком прокуратурою АР Крим зареєстровано кримінальне провадження та ведеться розслідування. Він висловив сподівання, що вже на початку наступного року справи щодо посадових осіб за неправосудні рішення, за переслідування українців будуть направлено до судів.

Луценко доручив Мамедову створити на офіційному сайті прокуратури АР Крим відкритий реєстр справ щодо порушення прав людини і надати людям можливість надсилати відому їм інформацію про такі порушення. Водночас Джемілєв зазначив, що на території АР Крим окупанти вживають заходів щодо зміни демографічної ситуації. Він додав, що, відповідно до ст. 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, зазначені дії кваліфікуються як воєнний злочин. Луценко, своєю чергою, зазначив, що доповідав з даного питання у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі, і зауважив, що вся інформація була сприйнята в МКС з дуже високою зацікавленістю.

Як повідомлялося раніше, у Генеральній прокуратурі України порушили провадження проти Аксьонова за державну зраду.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: