ПРООН у 2016 році закупила для Міністерства охорони здоров’я 98% від запланованих ліків

ПРООН у 2016 році закупила для Міністерства охорони здоров’я 98% від запланованих ліків

Довготермінове планування медичних потреб є ключовим фактором для своєчасного постачання виробів медичного призначення, зазначила заступник адміністратора Програми розвитку ООН

Асистент генерального секретаря, заступник адміністратора Програми розвитку ООН та директора регіонального бюро ПРООН по країнах Європи та СНД Джихан Султаноглу в інтерв'ю «Главкому» розповіла, що загалом було придбано 166 видів лікарських засобів і виробів медичного призначення. 

«Цього року ПРООН закупила для Міністерства охорони здоров’я України 98% ліків і виробів медичного призначення відповідно до взятих на себе зобов’язань. Здійснюючи закупівлі, ми допомогли стимулювати чесну конкуренцію і підвищити ефективність української системі закупівель, невідступно дотримуючись принципу найкращого співвідношення ціни і якості. Всі без винятку українські та міжнародні виробники або постачальники дістали можливість надати цінові пропозиції, завдяки чому зросло співвідношення безпосередніх виробників, що взяли участь у тендерному процесі, порівняно з попередніми роками. Ці кроки заощадили уряду $4 млн і зберегли кошти, які зараз спрямовані на закупівлю додаткових партій препаратів», - розповіла Султаноглу.

Загалом було придбано 166 видів лікарських засобів і виробів медичного призначення, що застосовуються для лікування туберкульозу, гепатиту, гемофілії, орфанних (рідкісних) хвороб, ВІЛ і вакцин.

«Вони походять з 16 країн, і деякі з них вироблені в Україні. Важливо зазначити, що ця ініціатива також підтримує кроки Міністерства охорони здоров’я з розробки стратегії реформування системи державних закупівель, зосереджуючи увагу на тіснішій співпраці між державними агентствами, фармацевтичною галуззю і громадськими організаціями. Зрештою, ці зміни можуть допомогти українцям мінімізувати ризик корупційних схем у сфері охорони здоров’я, заощадити гроші на закупівлю критично необхідних лікарських засобів, водночас зробивши фармацевтичну галузь країни більш конкурентоздатною», - зазначила заступник адміністратора Програми розвитку ООН.

За її словами, ця програма впроваджувалася в Україні вперше, виникло чимало логістичних і юридичних складнощів.

«Наприклад, в Україні відсутні процедури проведення таких закупівель і необхідно внести доповнення у низку законів. Окрім того, цикл виробництва деяких медпрепаратів і вакцин – до двох років. За деякими позиціями спостерігається дефіцит, і країни мають замовляти їх заздалегідь. Таким чином, довготермінове планування медичних потреб є ключовим фактором для своєчасного постачання виробів медичного призначення», - Султаноглу.

Нагадаємо, візит Джихан Султаноглу до України відбувся в середині жовтня. За цей час вона зустрілася з урядовцями – віце-прем’єрами Павлом Розенком та Володимиром Кістіоном, віце-прем’єр-міністром та міністром регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадієм Зубком, міністром з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадимом Чернишем, в.о. міністра охорони здоров’я Уляною Супрун, заступником глави МЗС Сергієм Кислицею. Головними темами під час обговорення були процеси реформування, реалізація цілей сталого розвитку та розробки середньострокового плану роботи ООН в Україні. На Донеччині Джихан Султаноглу відвідала металургійний завод та Донецьку торгово-промислову палату, які було перенесено до Краматорська, відремонтовану насосну станцію в Семенівці, яка забезпечує водою людей по обидва боки лінії розмежування, та Центр сімейної підтримки в Святогірську, що допомагає переміщеним особам влаштуватися на новому місці.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: