Протести у Батумі: погроми, сльозогінний газ та десятки постраждалих (оновлюється)

Протести у Батумі: погроми, сльозогінний газ та десятки постраждалих (оновлюється)
Протестувальники

Масові протести розпочались після застосування сили грузинськими правоохоронцями

У суботу ввечері, 11 березня, у грузинському Батумі сотні людей здійснили спробу штурму офісу поліції. Наразі в місті тривають безлади.

Розвиток подій

Несподіваний масовий протест виник після того, як правоохоронці із застосуванням сили затримали двох водіїв, які не згодні з діями патрульних. Місцеві жителі заступилися за водія – почалася бійка. Шістьох осіб за вчинення опору поліція затримала.

Розлючений натовп спочатку прийшов до будівлі Головного управління МВС Аджарії в Батумі. Учасники акції протесту почали кидати каміння в будівлю правоохоронців. Через це поліція застосувала сльозогінний газ, водомети та світлошумові гранати, повідомляє телеканал Rustavi2.

Розлючені протестувальники трощать поліцейські автівки, перевертають їх та палять. Мітингувальники вимагають відставки керівника патрульної поліції, а також звільнення з-під варти затриманих через непокору поліцейським.

До будівлі МВС уже прибули додаткові сили, зокрема, загін спецназу.

Учасники протесту заявили, що після призначення нового начальника патрульної поліції Малхаза Батіашвілі поліція стала необгрунтовано виписувати великі штрафи за порушення правил дорожнього руху.

За попередніми підрахунками, на акції присутні близько тисячі жителів Батумі.

Під час зіткнень за останніми даними постраждало 30 осіб, які були доставлені до лікарень. Крім того, було поранено депутата правлячої партії «Грузинська мрія», додає «РБК».

Офіційна позиція влади

Серед постраждалих - 11 поліцейських. Частина з них постраждала від дії сльозогінного газу.

Також відомо, що глава Верховної Ради Аджарії Зураб Патарадзе перервав свій візит до Туреччини й повертається до Батумі.

Наразі протестувальники не збираються розходитись та залишаються на вулицях міста.

Згодом, Міністр внутрішніх справ Грузії Георгій Мгебрішвілі повідомив, що шестеро затриманих звільнені, при цьому всі вони будуть притягнуті до адміністративної відповідальності.

«Я зважив на прохання голови уряду Аджарії Зураба Патарадзе зі звільнення цих громадян. Те, що сьогодні відбувається в Аджарії, абсолютно неприйнятно. Подібні провокаційні дії ніяк не завадять нам виконувати закон, і всі ті особи, які ставлять себе вище закону, будуть жорстко покарані» , - сказав журналістам Мгебрішвілі, повідомляє «Інтерфакс».

Також він зазначив, що в разі потреби до Аджарії будуть перекинуті додаткові поліцейські сили.

За кілька годин президент Грузії Георгій Маргвелашвілі у поширеній заяві закликав учасників акції протесту в Батумі поважати закон і державні інститути.

«В учасників акції можуть бути причини для вираження протесту, зараз необхідно терміново розрядити ситуацію і почати розслідування. Закликаю і владу дотримуватися права громадян на самовираження», - заявив президент.

Ближче до ранку на вулицях, прилеглих до будівлі управління поліції в Батумі, ситуація дещо розрядилася. Проте, невеликі натовпи молодих людей як і раніше закидають поліцейських камінням, перевертають і підпалюють поліцейські автомашини.

О шостій годині ранку почалася поліцейська операція на вулиці Чавчавадзе, де останні вісім годин відбуваються вуличні заворушення.

Кілька сотень поліцейських витіснили залишки мітингувальників з території, прилеглої до будівлі міської поліції, використовуючи гумові кулі. Всіх, хто чинить опір, затримують. За останніми даними, затримано як мінімум 10 осіб.

Рішення почати поліцейську операцію було прийнято на засіданні спеціально створеного штабу силових структур під керівництвом глави МВС Грузії Георгія Мгебрішвілі, який терміново прибув в Батумі.

Зранку 12 березня глави МВС Грузії заявив, що поліція повністю контролює ситуацію у місті.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: