Протести у Києві: що діється у центрі столиці

Протести у Києві: що діється у центрі столиці

Акція протесту під НБУ. Київ, листопад, 2016 рік

Автор фото: Станіслав Груздєв, «Главком»

Як відбуваються акції протесту у Києві: все про останні події у столиці

У центрі Києва відбуваються акції протестів. Через загрозу терактів поліція перекриває деякі вулиці столиці. На інших вулицях рух обмежено. Наприклад, 15 листопада 2016 року рух було обмежено на вулиці Інститутській, на якій розташовано Національний банк України. Поліція пропускала лише пішоходів.

Для тих, хто хоче розібратися у тому, що діється на «Майдані» та в інших районах Києва, «Главком» зібрав основні факти про події у столиці України.

Де відбуваються протести у Києві

Основні події відбуваються на вул. Інститутській, біля Нацбанку. Також скупчення людей можна спостерігати біля станцій метро у центрі міста: «Майдан Незалежності», «Хрещатик», «Арсенальна» та деяких інших.

На самому Майдані акцій протесту немає. Всі організовано пересуваються під НБУ. Також деякі події відбуваються на вул. Грушевського, біля Верховної Ради.

За підрахунками Національної поліції України, 15 листопада 2016 року в акціях протесту прийняло участь 6 000 людей. «Усі акції проходять спокійно. Правоохоронці продовжують нести службу по охороні публічної безпеки», - повідомили у поліції Києва. 

Чого вимагають учасники протестів

Одна з головних вимог учасників протестів – відставка голови Національного банку Валерії Гонтаревої. На думку протестувальників, саме вона винна у головних фінансових проблемах країни:

  • девальвації гривні;
  • краху десятків банків, через що люди не змогли повернути свої гроші.

Окрім відставки голови НБУ люди вимагають повернути курс до дореволюційного рівня – «8 гривень за долар». Станом на 15 листопада ціна американської валюти на готівковому ринку перевалила за 27 гривень.

Також на протестах лунає тема тарифів. Учасники акцій закликають скасувати підвищення тарифів на світло, газ та опалення.

Хто організовував протести

Вадим Рабінович, лідер руху «За життя» та депутат від «Опозиційного блоку»Вадим Рабинович, лідер руху «За життя» та депутат від Опозиційного блоку

Серед організаторів протестів – політична сила «За життя». Її очолює Вадим Рабинович, народний депутат, член фракції «Опозиційний блок», та нардеп Євген Мураєв, власник каналу News One.

Також у мітингувальників можна побачити прапори об’єднання Геннадія Балашова – «5.10».

Також до дестабілізації ситуації має відношення й «Опозиційний блок». На офіційному сайті політичної партії 15 листопада з’явилося повідомлення, що «блок», до якого входить багато «екс-регіоналів», починає акції протестів у регіонах.

«Щоб захистити конституційні права громадян, «Опозиційний блок» починає у всіх регіонах країни мирний протестний рух. Наші регіональні організації ініціюють проведення мітингів, пікетів, сесій рад усіх рівнів з вимогою почути людей», - цитує прес-служба партії одного зі своїх лідерів Олександра Вілкула.

Чи платять за участь у протестах

Офіційно організатори не визнають, що платять за участь у протестах під Нацбанком. Але в коментарі «Главкому» учасники зізналися, що отримують 140–150 гривень за три години.

Навіщо організовано протести

За однією з версій, лідери партії «За життя» таким чином намагаються натиснути на чинну владу та вирішити якісь власні проблеми. За іншою – протести у Києві – це частина кремлівського плану «Шатун», про який раніше повідомляла Служба безпеки України.

Де знайти останні новини про протести у Києві

Всю найсвіжішу інформацію ви можете знайти на сторінці «Протести у Києві».

Хто приходить на протестні акції

На мітинги під будівлі органів державної влади приходять громадяни з «інтелектуальним» виразом обличчя. В цьому можна переконатися тут.

Які наслідки

Під тиском мітингувальників Верховна Рада України прийняла президентський законопроект щодо відшкодування фізичним особам збитків, завданих зловживанням у сфері банківських та інших фінансових послуг. За це рішення проголосували 285 народних депутатів.

Раніше парламентський Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності підтримав президентських проект Закону щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, завданої зловживанням у сфері банківських та інших фінансових послуг (реєстраційний номер 5390).

Кому потрібен «долар по 8»

«Україна замерла в очікуванні нового Майдану» – такими заголовками сьогодні повняться російські ЗМІ. Справді, із самого ранку рух транспорту на Хрещатику та частково на Інститутській було перекрито, а кілька сотень людей біля Нацбанку та Верховної Ради під мовчазним супроводом правоохоронців виголошували чергове «Ганьба!». Та, звісно, ці мітинги і поруч не стояли з революціями, які довелося пережити українцям. А розібратися в тому, хто, кого і за що вивів, вдалося далеко навіть не всім учасникам тих протестів...

Другий день протестів

Детальну інформацію про протести, які відбувалися в центрі Києва 16 листопада читайте в матеріалі «Другий день протестів: під Нацбанком 10 автобусів з поліцією».

Фотогалереї з протестних акцій під Національним банком України

Обличчя «третього майдану». Кого Рабинович і Мураєв привели скидати Гонтареву

«Гастролі» Мураєва і Рабіновича під Нацбанком тривають. Фоторепортаж з другого дня протесту

Третій день акцій під НБУ: мітингувальників лякають мінами у туалетах

Третій день протестів

Детальну інформацію про протести, які відбуваються під будівлею НБУ 17 листопада читайте за посиланням «Третій день протестів: кількість мітингувальників під НБУ зменшується».

Четвертий день протестів

Сьогодні мітингувальники знову зібралися під стінами Національного банку. Як за розкладом їм роздали плакати та прапори. Після чого почав свій виступ один із організаторів акції - нардеп Вадим Рабінович.

Другий тиждень протестів

В урядовому кварталі знову збиралися мітингувальники, яких організатори спрямували до Національного банку України. Люди тримали у руках прапори партій «За життя» і «5.10». Мітинг відбувається спокійно. Частина вулиці Інститутської знову перекрито, але металошукачів вже  не було.

Фотогалерея з протестних акцій під Національним банком України«На Банковій збираються гасити пожежу? Фоторепортаж з акції протесту під НБУ».

Третій тиждень протестів

У вівторок 29 листопада з ранку попри сніжну негоду у центрі Києва на протестну акцію знов зібралося кілька сотень людей.

У середу, 30 листопада, зранку в центрі Києва знову почали збиратися мітингувальники.

Зокрема, учасники акцій протесту збираються у районі готелю «Дніпро». Наразі їх вже більше сотні

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: