Путін не переймається через перемогу Меркель на виборах - Washington Post

Путін не переймається через перемогу Меркель на виборах - Washington Post

Керівники німецьких розвідувальних управлінь скаржаться, що Німеччина стала пісочницею для російського шахрайства

Зважаючи на те, як Росія намагалася вплинути на вибори у Європі і в США, багато спостерігачів чекали схожу поведінку перед парламентськими виборами в Німеччині. Власне, кібератаки на комп'ютерні системи Бундестагу два роки тому змусили багатьох чекати нового шкідливого витоку інформації, яку можна було б використати для того, щоб «скаламутити воду» під час камапнії. Насправді ж Путін, вірогідно, не відчуває необхідності застосувати весь свій пропагандистський арсенал в Німеччині.

«Чому? Просто тому, що на відміну від Вашингтона чи Парижа, Путін вже досяг своїх політичних цілей в Берліні. Російський підкуп німецьких еліт досяг значного успіху», - йдеться в статті видання Washington Post.

Як останні дослідження показали, три німецькі партії: СДПН, «Ліві» і популістична «Альтернатива для Німеччини» - мають близькі зв'язки з Москвою. Автор нагадує, що лідер і претендент на посаду канцлера від соціал-демократів Мартін Шульц закликав вивести ядерну зброю США з Німеччини. І ці його заклики прозвучали навіть попри те, що Росія розмітила комплекси «Іскандер» в Калінінграді, звідки ракети легко можуть долетіти до німецької території.

І він не один такий в своїй партії, яка досі наповнена протеже колишнього канцлера Герхарда Шрьодера, відомого своїми близькими зв'язками з Москвою і «Газпромом». Автор нагадує, що в 2002 році, будучи ще лідером німецького уряду, Шрьодер пробачив Росії 7,1 мільядів євро боргу. А в останні тижні своєї роботи він встиг дати «Газпрому» боргові гарантії ще на кілька мільярдів євро. Нещодавно ж Шрьодер погодився стати незалежним директором російської компанії «Роснефть», яка входить в «чорний список» санкцій ЄС, введених після російської анексії Криму.

Керівники німецьких розвідувальних управлінь скаржаться, що Німеччина стала пісочницею для російського шахрайства. Уряд нещодавно засекретив звіт розвідки про вплив російської дезінформації, тому що «виявлені факти були надто тривожними».

Ключем для політичного впливу Путіна служить енергетика. Німецька потужна економіка вимагає багато енергії, а це робить Берлін дуже залежним від російської нафти і природного газу. Автор нагадує, що газотранспортні системи «Північний потік» і «Північний потік-2» роблять Німеччину ще більш залежною від російських енергоносіїв. Шрьодер очолює правління «Північного потоку-2». А канцлер Ангела Меркель нещодавно стала на захист російської «труби» проти критики з боку США.

Оглядач зауважує, що Меркель була одним з найбільш гучних критиків Путіна. Але тепер вона зменшила свій натиск на нього. Її політичні позиції дуже сильні, і російський президент навряд чи зміг би похитнути їх. Але з іншого боку, партії німецького канцлера доведеться зробити коаліційним партнером одну з лояльних до Путіна політичних сил. Автор також нагадує, що коли стало відомо про поставки турбін Siemens в анексований Крим в супереч санкціям, німецькі ЗМІ майже не відреагували на це. Те ж саме було і тоді, коли виявилося, що Deutsche Bank відмивав брудні гроші з Росії.

«Про обидва випадки стало відомо завдяки тиску США, а не німців. За лаштунками Берлін і Брюссель займають жорстку позицію проти посилення боротьби ЄС проти пропаганди Росії», - зауважує автор.

На його думку, Путін успішно переміг у боротьбі за вплив на Німеччину. Він також добився успіху у тому, щоб вбити клін між Берліном і Вашингтоном, а також у тому, щоб ослабити зв'язки між країнами-учасницями ЄС. Тож у Кремля немає причин викривати себе і вдаватися до втручання у німецькі вибори. Після виборів Путін продовжить використовувати свої мережі для розширення впливу, дестабілізації демократії і віддалити Німеччину від США. Саме тому Вашингтону час прокинутися. Адже трансатлантичне партнерство, яке було гарантією миру, демократії і процвітання впродовж десятиліть, тепер під загрозою.

Нагадаємо, блок партій Християнсько-демократичний союз і Християнсько-соціальний союз (ХДС/ХСС) на чолі з Ангелою Меркель вже традиційно виграв вибори в Німеччині, які проходили 24 вересня, хоча і показав значно гірший результат, ніж чотири роки тому. На другому місці-Соціал-демократична партія з 20,5% голосів, а права «Альтернатива для Німеччини» вперше пройшла в Бундестаг, набравши 12,6% голосів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: