Путін обрав хитру тактику ведення бойових дій на Донбасі - Focus

Путін обрав хитру тактику ведення бойових дій на Донбасі - Focus
Фото REUTERS

Експерт розказав, що треба робити, аби прогнати російських окупантів з України

В останні місяці Росія займала в Донбасі порівняно помірковану позицію. Принаймні, вона уникала таких загострень, як бої під Іловайськом в 2014 році або в районі Дебальцевого в 2015-му. «Замість цього Кремль, що стоїть за конфліктом в Україні, вважає за краще сьогодні робити ставку на військові дії низької інтенсивності», - пише в статті для німецького Focus науковий співробітник київського Інституту євроатлантичної інтеграції Андреас Умланд. 

На думку автора, Кремль має такі цілі: «З одного боку, він намагається залучати мінімум уваги Заходу, роблячи вигляд, що російсько-український конфлікт заморожений. З іншого - неінтенсивні, але щотижневі перестрілки повинні отруювати атмосферу в українському суспільстві, особливо в проросійських областях на сході країни».

Якщо ця стратегія спрацює, «ці частини України впадуть в стійку економічну, соціальну і психологічну депресію, що може підготувати ґрунт для їхнього майбутнього приєднання до Росії, - так, принаймні, можуть мислити кремлівські стратеги», - йдеться у статті.

І це ще не найгірший сценарій розвитку подій, додає Умланд. Відомий російський військовий експерт Павло Фельгенгауер, вказуючи на нинішнє озброєння російської армії, рух військ і інфраструктурні проекти поблизу українського кордону, застерігає від відкритого, а не завуальованого російського вторгнення вглиб України. «На тлі цих ризиків Брюссель, Берлін, Париж, Варшава, Лондон та інші проукраїнські сили повинні діяти більш чітко і рішуче, роблячи заяви і використовуючи економічні санкції», - закликає автор статті.

Припустімо, пише Умланд, «Брюссель міг би сигналізувати про готовність ввести ембарго на імпорт російської нафти, що доставляється в ЄС трубопроводами, якщо справа дійде до просування росіян вглиб української території». Це призведе до великих проблем з транспортуванням нафти із Західного Сибіру, «в той час як країни Європи зможуть порівняно легко перейти від сибірської нафти до арабської або будь-якої іншої танкерного нафти», впевнений експерт.

«Однак найдоступнішим способом зняття напруженості в Східній Європі є підвищення безпеки України за допомогою більш активної політичної, військової та економічної підтримки Києва», - продовжує автор.

Що стосується військової допомоги, США могли б надати підтримку Україні і Грузії, наділивши їх так званим статусом «основного союзника США поза НАТО» (Major Non-NATO Ally), вважає Умланд.

Цей та інші заходи з підтримки Києва сприятимуть не тільки посиленню безпеки в Україні, а й благотворно позначаться на економічному розвитку країни. «Міжнародна залученість збільшить вплив Заходу в країні і зробить її привабливішою для міжнародних інвесторів», - додає автор.
Все це, резюмує експерт, може стати передумовами до відновлення територіальної цілісності країни і поступового українсько-російського зближення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: