Путін озвучив умови для припинення війни на Донбасі

Путін озвучив умови для припинення війни на Донбасі
Путін заявляє, що без реалізації політичної частини «Мінська-2» врегулювання на Донбасі не буде

Глава РФ заявив, що Україна не йде на «прямі контакти» з бойовиками

Президент РФ Володимир Путін заявляє, що без реалізації політичної частини «Мінська-2» врегулювання на Донбасі не буде. Про це він сказав на форумі «Росія кличе».

«Якщо хтось дійсно хоче виконання цих угод (Мінських домовленостей. – Ред.), потрібно впливати на всі сторони цього конфлікту, перш за все на київську владу. Що заважає – я не розумію. Без виходу на політичні домовленості нічого не буде просуватися», – сказав президент РФ.

Путін також заявив, що Україна не йде на «прямі контакти» з бойовиками. «Сто разів казав, що ми не можемо замість сьогоднішньої київської влади внести зміни до Конституції, що є ключовим фактором», – наголосив він.

«Ми не можемо замість київської влади імплементувати вже прийнятий Радою закон про особливий статус управління на Донбасі, він же не реалізується досі, хоча в Мінських угодах вказано зробити це в найкоротші терміни», – сказав Путін. «Я ж не можу за президента України підписати прийнятий Радою закон про амністію», – додав він.

Як відомо, російська збройна агресія на сході України триває вже понад два роки. Черговою спробою примирення стала рамкова угода про розведення сил і засобів на Донбасі, укладена 21 вересня в Мінську. Згідно з цим рішенням, СММ ОБСЄ здійснює «на постійній основі моніторинг та верифікацію процесу розведення сил і засобів на узгоджених ділянках розведення». Було означено три зони безпеки площею не менше 2 на 2 кв. км: у районі населених пунктів Золоте, Петрівське та Станиця Луганська.

Самі жителі Станиці Луганської бояться, що після відведення військ місто захоплять бойовики.

9 жовтня глава Луганської військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз заявив, що заплановане на цей день розведення військ і техніки в районі Станиці Луганської не відбудеться.

У Міноборони підтвердили перенесення розведення на невизначений строкУ відомстві зазначили, що розведення сторін зірвано через обстріли бойовиків, що є порушенням рамкової угоди. «З огляду на систематичне порушення режиму тиші та невиконання бойовиками рамкового рішення про розведення сторін ЗСУ вимушено переносять терміни відведення сил і засобів на ділянці в районі Станиці Луганської», – сказав Лисенко.

Іншою можливістю для врегулювання конфлікту є надання Донбасу особливого статусу. Саме до цього раніше закликали міністри закордонних справ Німеччини і Франції Франк-Вальтер Штайнмаєр і Жан-Марк Еро та віце-президент США Байден. Водночас міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що якщо «ми щось приймемо, це означає, що ті, кого зараз Росією поставлено до влади, їх буде легітимізовано», а «російський Донбас як колонія буде впихатися в Україну».

Як відомо, конфронтація в регіоні розпочалася в середині квітня 2014 року, коли озброєні групи проросійських активістів почали захоплювати адмінбудівлі та відділки міліції у містах Донбасу – у Слов'янську, Артемівську та Краматорську. Українська влада у відповідь заявила про проведення антитерористичної операції із залученням Збройних сил. Поступово протистояння переросло у масштабний воєнний конфлікт. Від середини липня 2014 року збройні сили Російської Федерації почали брати пряму участь у бойових діях проти Збройних сил України. Підрозділи ЗС РФ діють як з власної території, так і безпосередньо на території України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: