Путін заборонив росіянам працювати у «небажаних» організаціях за кордоном

Путін заборонив росіянам працювати у «небажаних» організаціях за кордоном
Володимир Путін вводить нові заборони для громадян РФ 
Фото з відкритих джерел

Раніще Держдума запровадила кримінальне покарання за роботу в «небажаній» організації

Президент Росії Володимир Путін підписав закон про заборону російським громадянам і юридичним особам в будь-якій країні світу брати участь в роботі іноземних неурядових організацій, визнаних у Росії «небажаними».

Закон також запроваджує з 1 жовтня контроль Росфінмоніторингу за грошовими переказами будь-якого розміру в Росію з певних країн.

Перелік таких країн буде визначений Росфінмоніторингом за погодженням із Центробанком Росії.

Закон про «небажані» організації Путін підписав у травні 2015 року, після цього його кілька разів посилювали.

«Небажаною» може бути визнана будь-яка неурядова організація, яка, на думку генерального прокурора або його заступника, становить «загрозу безпеці держави й основам конституційного ладу». Після внесення в список «небажаних» організації забороняється працювати на території Росії, заморожуються всі її рахунки, повинні бути закриті всі її відділення. Співпрацювати з такими організаціями заборонено. Порушникам закону загрожують великі штрафи і тривалі терміни ув’язнення.

Раніше Державна дума Росії схвалила в третьому й остаточному читанні законопроєкт про кримінальну відповідальність за участь у роботі неурядових організацій, визнаних у Росії «небажаними».

Документ, який вносить зміни до Кримінального кодексу, передбачає, що за організацію діяльності на території Росії іноземної або міжнародної «небажаної організації» може загрожувати позбавлення волі на термін від двох до шести років. Крім позбавлення волі, передбачаються обов’язкові або примусові роботи. За саму лише просту участь у діяльності такої організації термін позбавлення волі може скласти від одного року до чотирьох років, також передбачаються значні штрафи і можливість заборони займатися певними різновидами діяльності аж на 10-річний термін.

Крім того, за грошові пожертви «небажаним» організаціям загрожуватиме до п’яти років позбавлення волі.

Від кримінальної відповідальності, згідно з документом, звільняється той, хто добровільно припинив участь у діяльності іноземної або міжнародної «небажаної організації» або сприяв припиненню її роботи.

Також Держдума так само схвалила в третьому й остаточному читанні законопроєкт, який має на меті заборонити росіянам брати участь у діяльності «небажаних» організацій також і за межами Росії, а не тільки в самій країні.

Цей закон різко критикують правозахисники в Росії і за кордоном, а також західні уряди і міжнародні організації.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: