Рада закликала Європарламент схвалити додаткові преференції для українських товарів

Рада закликала Європарламент схвалити додаткові преференції для українських товарів
Україна-ЄС

У постанові підкреслено політичну та економічну важливість додаткової підтримки з боку ЄС з метою нівелювання негативних наслідків зовнішньої агресії та порушення її територіальної цілісності

Верховна Рада України звернулася до Європейського парламенту із закликом ухвалити проект законодавчої ініціативи щодо додаткових автономних преференцій на товари походженням з України в редакції, запропонованій Єврокомісією, без виключень і скорочень.

Відповідну постанову ухвалено на пленарному засіданні з другої спроби, її підтримало 230 народних депутатів.

«Верховна Рада України звертається до Європейського парламенту із закликом ухвалити проект законодавчої ініціативи щодо запровадження додаткових автономних преференцій на товари, походженням з України в редакції, запропонованій Європейською комісією, без виключень і скорочень», - йдеться у зверненні.

У зверненні наголошується, що «РФ продовжує здійснювати кроки, спрямовані на повне блокування українського експорту не тільки до РФ, але й до Казахстану, Киргизстану та інших країн, постачання до яких повністю або частково залежить від транзиту через територію РФ». 

У постанові підкреслено політичну та економічну важливість додаткової підтримки з боку ЄС з метою нівелювання негативних наслідків зовнішньої агресії та порушення її територіальної цілісності. 

Також наголошується, що надання Європейським союзом додаткових преференцій в торгівлі продемонстрували б українському бізнесу додаткові переваги функціонування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між сторонами.

Депутати ВР вважають, що такі торговельні преференції стануть, передусім, важливим сигналом політичної солідарності Європейського Союзу з Україною.

У зверненні наголошується, що Верховна Рада України високо цінує зусилля Європейського парламенту, спрямовані на всебічну підтримку європейського майбутнього України.

Нагадаємо, 1 червня цього року Європарламент проголосував за розширення безмитних квот для України з окремими винятками. Зокрема, євродепутати підтримали внесення поправок у пропозицію Єврокомісії щодо додаткових безмитних квот для України, виключивши томати, пшеницю і сечовину з переліку продукції, щодо якої ЄК пропонувала ввести додаткові квоти.

6 червня Комітет постійних представників ЄС попросили головуючу країну провести переговори з Європарламентом з метою швидкого запровадження заходів. Це означало, що не всі країни ЄС були згодні з пропозицією Єврокомісії.

В результаті міжінституційних переговорів ЄС щодо надання Україні торговельних преференцій сторони досягли компромісу, відповідно до якого квоти на томати, пшеницю, кукурудзу та мед будуть скорочені, сечовина з пропозицій виключена. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: