Росія атакує смартфони солдатів НАТО, - Wall Street Journal

Росія атакує смартфони солдатів НАТО, - Wall Street Journal

Поблизу кордону Естонії з Росією багато солдатів в січні скаржилися на «дивні речі», які відбувалися з їх телефонами

За словами представників західних збройних сил, Росія відкрила нову лінію фронту з НАТО, використовуючи ахіллесову п'яту майже всіх солдатів альянсу - їх особисті смартфони, пише The Wall Street Journal.

Жертвами цієї кампанії став контингент з 4 тис. військовослужбовців НАТО, розміщених в цьому році в Польщі та країнах Балтії, заявили представники західних збройних сил.

Жертвами стали такі військовослужбовці, як підполковник армії США Крістофер Леуру, який заступив на пост командувача бази НАТО в Польщі в липні. За його словами, незабаром після цього він повернувся до свого автомобіля після закінчення стрільб і виявив, що його особистий iPhone піддався хакерській атаці: хакер намагався зламати другий рівень захисту пароля з російської IP-адреси.

«На ньому була маленька карта Apple, і в центрі карти була Москва, - сказав полковник Леуру, розквартирований недалеко від великої російської військової бази. - Там був напис: хтось намагався отримати доступ до вашого iPhone».

«Полковник Леуру, який готує тактичні позиції військ до відбиття потенційного російського вторгнення, також виявив, що за ним фізично стежать через його iPhone», - йдеться в статті.
«Вони намагалися визначити моє місцезнаходження за допомогою геолокації, хто б вони не були, - сказав він. - Я подумав: «Що за чорт?».

Полковник Леуру заявив, що, щонайменше, у шести солдатів, які перебувають під його командою, зламали телефони або акаунти Facebook. Західні чиновники вважають, що у кризовій ситуації зламані телефони можуть бути використані для уповільнення реакції НАТО на військові дії Росії, якщо, наприклад, особистий телефон командира буде використаний для відправки помилкових розпоряджень. Хоча такі повідомлення, отримані з особистого пристрою, повинні ігноруватися, це може створити плутанину, кажуть вони.

«Якщо ж зламаний телефон потрапить в зону, що охороняється, наприклад на військовий командний пункт, він може бути використаний для збору конфіденційної інформації», - зазначає видання.

Поблизу кордону Естонії з Росією багато солдатів в січні скаржилися на «дивні речі», які відбувалися з їх телефонами на військовій базі Тапа незадовго до прибуття французьких і британських солдатів НАТО, за словами офіцера, який перебував тоді на базі. У березні на телефоні естонського призовника, коли він знаходився поблизу російського кордону, почав грати хіп-хоп, який він не скачував, і приблизно в той же час з його телефону почали пропадати контакти, розповів солдат.

«Росія завжди прагнула атакувати військовослужбовців НАТО з розвідувальними цілями, - говорить Кир Джайлс, експерт дослідницького центру Chatham House. - Але нинішня кампанія переслідування і залякування безпрецедентна».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: