Росія досі не пустила українського консула до журналіста Сущенка

Росія досі не пустила українського консула до журналіста Сущенка
Романа Сущенка тримають у московському СІЗО

Другий день поспіль представники українського консульства у Мосвкві не можуть отримати дозвіл від ФСБ на зустріч із затриманим українським журналістом

Українське консульство в РФ досі не може отримати дозвіл на зустріч із українським журналістом Романом Сущенком, якого ФСБ РФ затримала і звинувачує у шпигунстві.

Про це повідомила речник МЗС Мар'яна Беца.

«2 жовтня, щойно стало відомо про затримання Сущенка, наш консульський відділ надіслав листа щодо надання зустрічі консулу із Сущенком. 3 жовтня вранці наш консул особисто вручив оригінал звернення у слідчому управління ФСБ Росії. Крім того, 3-го ж жовтня наше посольство в РФ надіслало відповідну ноту на адресу МЗС Росії», – сказала вона.

«Однак досі, станом на зараз, жодної відповіді ми не отримали», – додала Беца.

«Ми вимагаємо надати негайний доступ нашого консула до затриманого журналіста і громадянина України Сущенка відповідно до норм міжнародного права і консульської конвенції між Україною та РФ», – зазначила Беца.

Нагадаємо, адвокат Сущенка Марк Фейгін заявив, що журналіста було затримано ще 30 вересня. Однак про це стало відомо лише 2 жовтня ввечері. Правозахисник додав, що українця намагаються позбавити права на захист.

Нагадаємо, у неділю, 2 жовтня, громадський рух «Відкрита Росія» на своєму сайті повідомив, що суд Москви заарештував українця Романа Сущенка за звинуваченням у шпигунстві і що правозахисники випадково зустріли чоловіка у камері карантинного відділення Лефортовської в'язниці.

Національне інформаційне агентство «Укрінформ» вважає затримання Сущенка, який працює в агентстві з 2002 року та кореспондентом у Франції з 2010-го, спланованою провокацією.

Прес-секретар Путіна назвав затримання українського журналіста в Москві «звичайною роботою спецслужб».

МЗС України вимагає від Росії негайного звільнення українського журналіста.

«Укрінформ» і дружина журналіста уклали з російським адвокатом Марком Фейгіним угоду про захист Сущенка. Раніше повідомлялось, що Фейгін має намір зустрітися з підзахисним у СІЗО 3 жовтня.

Фейгін мав право оскаржити арешт журналіста до 4 жовтня, однак йому протягом дня не дозволяли зустрітися з журналістом та оскаржити його арешт. Згодом адвокату все ж таки дали можливість подати апеляцію.

Також повідомлялося, що 3 жовтня українського консула не пустили на зустріч з Романом Сущенком.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: