Росія хоче звинуватити Гриба в підготовці вибуху в школі в Сочі

Росія хоче звинуватити Гриба в підготовці вибуху в школі в Сочі
Павло Гриб у російському суді

Павлу Грибу загрожує термін ув'язнення від трьох років

Викраденого в Білорусі російськими спецслужбами українця Павла Гриба в Росії звинувачують у підготовці до терористичного акту на шкільній лінійці в Сочі.

Про це йдеться в постанові про продовження строку тримання обвинуваченого під вартою.

Постанову подано старшим слідчим з ОВС 2 відділення СВ УФСБ Росії по Краснодарському краю, майором юстиції Карпюком П.Є.

У документі зазначається, що кримінальну справу по Грибу було порушено 4 липня 2017 року СВ Управління ФСБ Росії по Краснодарському краю за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.205.1 КК РФ.

Згідно з постановою, в ході попереднього слідства було встановлено, що вперіод з 27 березня по 13 квітня 2017 року Гриб «є прихильником екстремістської організації УНА-УНСО, керуючись ідеями супремасизму (за ознаками етнічної групи і культури) сегрегації», перебуваючи на території України, через Skype відправляв повідомлення українською мовою, «що містять переконання, пропозиції, заклики до почуттів максималізму, винятковості і значущості, почуттям переваги українців над росіянами, а також до почуттів помсти нібито за те, що були в минулому і які є наразі факти окупації Росією споконвічно-українських земель».

Також вказується, що Гриб звернувся до дівчини (її дані в документі не вказуються), «з метою спонукати її виготовити саморобний вибуховий пристрій, здійснити його закладку в будівлі середньої школи в Сочі Краснодарського краю».

«Проведення в дію планувалося 30 липня 2017 року на випускний лінійці з метою дестабілізації органів влади і впливу на прийняття ними рішень про статус окремих областей Російської Федерації, тобто вчинити терористичний акт із завданням шкоди, настання інших тяжких наслідків, а також умисного заподіяння смерті людині, - злочин, передбачений п. "б" ч.3 ст.205 К РФ», - сказано в постанові.

Також в тексті документа сказано, що 28 липня 2017 року Гриб був «притягнутий як обвинувачений у ч.1 ст.205.1 КК РФ». Однак, звинувачення йому не було пред'явлено через те, що його фактичне місцезнаходження не було встановлено, в зв'язку з чим його оголошено в розшук, здійснення якого доручено УФСБ РФ по Краснодарському краю.

«25 серпня 2017 року відповідно до ст.91-92, ч.3 чт.210 КПК РФ Гриб П.І. був затриманий в м Ярцево Смоленської області. У той же день відповідно до ч.6 ст.172 КПК РФ Грибу П.І. було пред'явлено звинувачення в скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.205 КК РФ», - сказано в постанові.

Відзначається, що свої дії Гриб нібито здійснював «за мотивами національної ненависті». Зараз йому загрожує термін ув'язнення від трьох років.

Раніше повідомлялося, що в Росії продовжили арешт для Гриба до наступного року. 

Нагадаємо, російські спецслужби затримали українця Павла Гриба 25 серпня (на наступний день після перетину ним кордону Білорусії) і не допустили до нього ні представників МЗС України, ні адвоката. Білоруська сторона тільки 31 серпня підтвердила факт перетину кордону при в'їзді в Білорусь 24 серпня. Представники захисту приїхали в слідчий ізолятор ФСБ в Краснодарі, де знаходиться Павло Гриб, однак їх до затриманого не пустили.

13 вересня повідомлялося, що російські ЗМІ заявили про арешт Гриба суд Краснодара на два місяці. Російський адвокат Андрій Сабінін, який захищає утримуваного в Росії українця, зазначив, що рішення про арешт хлопця до 17 жовтня було заочним. Сам Павло Гриб заявив, що не отримує призначені йому ліки і турбується про своє здоров'я.

Раніше ЄСПЛ зажадав від РФ висновок про стан здоров'я українця Павла Гриба. Також він запропонував відправити до СІЗО своїх лікарів. 11 жовтня українська сторона відправила лікарів до затриманого українцю, не дочекавшись дозволу РФ. Однак російська сторона так і не допустила їх до Павла.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: