Росія маніпулювала даними про загибель президента Польщі, - польські слідчі

Росія маніпулювала даними про загибель президента Польщі, - польські слідчі

Уламки польського Ту-154

Росіяни знайшли чорний ящик, прослухали записи, після чого помістили ящик в уламки

Комісія, яка розслідує причини Смоленської катастрофи, заявила що Росія маніпулювала даними про авіакатастрофу під Смоленськом, у якій загинув президент Польщі Лех Качинський. Про це пише «Європейська правда» з посиланням на «Радіо Польща».

Міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич заявив, що росіяни знайшли чорний ящик президентського літака через кілька хвилин після катастрофи, прослухали записи, після чого помістили ящик в уламки.

Крім того комісії дійшла висновку, що уламки президентського літака ТУ-154М лежали щонайменше за 60 метрів до берези, в яку, за російською версією, врізався літак.

Уламки лівого крила ТУ-154М повинні були перебувати в різних місцях, деякі на відстані 30 метрів від берези, в яку врізався літак. На думку членів комісії, це повинно було означати, що в останній фазі польоту розташування літака відрізнялося від того, яке було зазначено у звітах російської і попередньої польської комісії.

Тіло командувача ВПС Польщі генерала Анджея Бласіка повинно було знаходитися поруч з тілами інших пасажирів, а не в кабіні пілотів. А тіла членів екіпажу були розкидані в трьох різних місцях.

Комісія також встановила, що на тілах деяких жертв були виявлені сліди вогню, які не можна пояснити пожежею, що виникла на місці аварії.

Член комісії Марек Домбровський заявив, що слідчі під керівництвом тодішнього глави МВС Польщі Єжи Міллера провели маніпуляції з отриманими даними бортових реєстраторів.

«Із запису були вирізані останні три секунди, а замість них були додані записи з російського реєстратора, хоча польська сторона знала, що у його показах містяться численні неточності. Також з показань іншого російського реєстратора було вирізано п’ять секунд», - зазначив Домбровський.

Польський літак Ту-154 розбився неподалік Смоленська 10 квітня 2010 року. Унаслідок катастрофи загинув президент Польщі Лех Качинський, низка високопосадовців країни, громадських діячів та представників духовенства — всього 96 осіб (включно з 7 членами екіпажу).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: