Росія не дозволяє проведення слідчих дій у справі Януковича, - ГПУ

Росія не дозволяє проведення слідчих дій у справі Януковича, - ГПУ

Горбатюк повідомив, що наразі ГПУ очікує відповіді компетентних органів Російської Федерації, як це передбачено Кримінально-процесуальним кодексом

Заява адвоката Януковича щодо поїздки українських слідчих у Росію для допиту є маніпуляцією, оскільки будь-які слідчі дії на території іншої держави не можуть проводитися без дозволу цієї держави. Наразі Російська Федерація не дозволяла проведення слідчих дій щодо колишнього президента України на своїй території.

Про це в ефірі Громадського заявив начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

За його словами, документи, надані ГПУ адвокатом Януковича не мають законної сили. Згідно законодавства, будь-які контакти щодо документів стосовно людини, яка перебуває під юрисдикцією іншої країни, можливі тільки через її правоохоронні органи

«Тобто ми можемо організовувати слідчі дії чи отримувати документи тільки через Генеральну прокуратуру Російської Федерації», — повідомляє працівник Генпрокуратури. «Офіційно правоохоронні органи Російської Федерації не надають будь-яких документів про статус колишнього президента, з яким він перебуває в Російській Федерації. Відповідно, копія того документу, який був наданий адвокатом Сердюком не може розглядатись як офіційний документ.»

Горбатюк повідомив, що наразі ГПУ очікує відповіді компетентних органів Російської Федерації, як це передбачено Кримінально-процесуальним кодексом. Їй надали повний перелік питань щодо перебування Віктора Януковича і можливості проведення слідчих дій проти нього.

У відповідь ГПУ отримала відмову із посиланням на європейську конвенцію про видачу правопорушників, за якою видача не здійснюється, якщо правопорушення, у зв'язку з яким вона запитується, розглядається запитуваною стороною як політичне правопорушення.

«Заява адвокату Януковича щодо поїздки слідчих є маніпуляцією, тому що слідчі дії на території іншої держави без правоохоронних органів цієї держави неможливі, незаконні. Відповідно, не можуть слідчі поїхати на територію Російської Федерації допитувати колишнього президента. Запит стосовно проведення слідчих дій направлявся до Російської Федерації, і він не виконаний. Судом направлено було запит, який до теперішнього часу також без відповіді», — зазначає Горбатюк.

Нагадаємо, Головне управління з питань міграції МВС РФ офіційно підтвердило, що колишній президент-утікач Віктор Янукович перебуває на території Росії на підставі наданого йому тимчасового притулку, і про це відомо Генеральній прокуратурі України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: