Росія не притягає до відповідальності своїх бойовиків на Донбасі - правозахисники

Росія не притягає до відповідальності своїх бойовиків на Донбасі - правозахисники
Олександр Сєдов, аналітик Центру документування УГСПЛ та Аліна Павлюк, юрист Центру стратегічних справ УГСПЛ

Багато учасників незаконних збройних формувань на Донбасі здійснювали позасудові страти, зумисне нанесення каліцтва, катування, негуманне поводження з цивільними особами

Учасниками збройного конфлікту на території Донецької та Луганської областей України є не тільки Збройні сили України та Росії, а й збройні групи, що не входять до їхнього складу. Більша частина порушення прав людини та норм міжнародного гуманітарного права, котрі зафіксовані в областях України Центром документування Української Гельсінської спілки з прав людини, здійснені членами таких груп. Про це розповіли правозахисники Олександр Сєдов, аналітик Центру документування УГСПЛ та Аліна Павлюк, юрист Центру стратегічних справ УГСПЛ  під час презентації аналітичного звіту «Плата за війну» в прес-центрі  «Главкома».

Починаючи з 2015 року з таких груп почалися формування так звані збройні сили «ДНР», «ЛНР». Одні країни притягають до відповідальності своїх громадян, які брали участь у незаконних збройних формуваннях. Росія не намагається покарати своїх найманців. Окрім громадян України, членами цих груп є резиденти інших держав, перш за все  - РФ.

«Росіяни складають більше 10% від усіх учасників збройних формувань, інформація про яких є в базі Центра документування УГСПЛ. Отже, окрім громадян РФ є інформація про громадян Білорусі (44 людини), Казахстану (38 осіб), Сербії (28 людей), Молдови (20 осіб), Німеччини (19 людей), Узбекистану (15 людей), Словаччини (12 людей), Франції (12 людей)», - говорить Сєдов.

 А також є представники Італії, Ізраїлю, Вірменії, Грузії, Чехії, Латвії, Іспанії, Колумбії, Литви, Македонії, Польщі, Болгарії, Азербайджану, Естонії, Киргизії, Туркменістану, які брали участь у збройному конфлікті або входили у склад збройних формувань. Варто зазначити, що багато учасників незаконних збройних формувань здійснювали позасудові страти, зумисне нанесення каліцтва, катування, негуманне поводження з цивільними особами.

Деякі держави крають своїх громадян за участь у збройних формуваннях. Відомо про одиничні випадки переслідування своїх громадян Білорусією та Казахстаном. Росія взагалі не переслідує. «Наприклад, командир збройного угрупування «Русич», громадянин РФ, націоналіст Олексій Мільчаков, який знущався над тілами українських військовослужбовців, не тільки не переслідується, але й з’являється на офіційних заходах», - говорить Аліна Павлюк.

«Проте є випадки, коли намагалися переслідувати «азовців». Тобто в Росії вибірково підходять. Але тих кого треба покарати, не карають», - додає Олександр Сєдих.

 Подібне ігнорування злочинів, які були скоєні в Україні іноземним громадянином, здатне привести до росту злочинності і політичної напруженості і в державі, громадянином, якої він є.

Ознайомитися зі звітом «Плата за війну» можна тут.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: