Росія відмовляється пускати в окупований Крим спостерігачів ОБСЄ

Росія відмовляється пускати в окупований Крим спостерігачів ОБСЄ
Фото eadaily.com

Місія розуміє, що вона не має ніяких прав працювати в Криму, і ми це все чітко заявляємо завжди, - розповідає постіпред Росії при ОБСЄ

Москва не буде надавати доступ до Криму спостерігачам СММ ОБСЄ в Україні. Про це заявив постійний представник Росії при ОБСЄ Олександр Лукашевич, передає РІА «Новини».

«Крим - це територія Росії. Ми одразу обговорювали, що місія не стосується Криму як частини Російської Федерації. Але наші західні колеги інтерпретують всю територію України, включно із Кримом», - сказав він.

За його словами «місія не рветься до Криму, розуміючи, що все обмежено нинішньою територією України, на якій вона діє, тому питання навіть немає».

Лукашевич також негативно відповів на питання щодо обговорень в ОБСЄ можливості надання доступу до Криму: «Ні, абсолютно. Місія розуміє, що вона не має ніяких прав працювати в Криму, і ми це все чітко заявляємо завжди. Місія не хоче працювати в Криму, розуміючи, що консенсусу з цього приводу досягнуто не буде».

«У разі продовження мандата ми завжди робимо інтерпретуючу заяву до нього, позначаючи, що Спеціальна моніторингова місія діє на території України, але не в Криму, який є частиною Російської Федерації. Ми це фіксуємо всюди», - підкреслив Лукашевич.

Раніше МЗС України вимагав від російської сторони допустити представників місії ОБСЄ до об'єктів в Криму, а також до затриманих в Криму українців.

Як відомо, у середу російська ФСБ поширила заяву, про начебто дві спроби українських військових напасти на Крим та влаштувати там теракти, під час яких загинули російський військовий і боєць ФСБ. Український Генштаб назвав ці заяви провокацією, а секретар РНБО Олександр Турчинов – істеричними і брехливими. Після повідомлення ФСБ Путін звинуватив владу України у терорі і пообіцяв «не проходити повз». Крім того він заявив про те, що «не бачить сенсу у нормандських переговорах». 

Нагадаємо, в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України заявили, що в окупованому Криму не затримували жодного співробітника української розвідки. 

Також Головне управління розвідки Міністерства оборони заявило, що в окупованому Криму сталося насправді зіткнення з використанням стрілецької зброї між російськими військовими і прикордонною службою ФСБ РФ, яке тепер Кремль разом з окупантами півострова намагаються піднести, як вторгнення «українських диверсантів».

Тим часом окупаційна влада Криму заявила про «негласне оголошення війни». Президент Петро Порошенко назвав фантазіями звинувачення Росії на адресу українських військових у підготовці терактів у Криму.

Раніше президент Петро Порошенко підвищив боєготовність військ на кордоні з Кримом та в зоні АТО, а також посилити охорону стратегічних об’єктів та об’єктів інфраструктури, щоб запобігти можливим терористичним атакам. Як повідомлялось, СБУ посилила заходи з недопущення терактів.

За твердженням ФСБ РФ, «одним із організаторів відвернених терактів є Панов Євгеній Олександрович, 1977 року народження, житель Запорізької області, співробітник ГУР МО України». Панова затримано.

Брат Євгена - Ігор Котелянець - вважає, що українця викрали в Запорізькій області й вивезли до Криму.

Крім нього, Міністерство закордонних справ Росії заявило, що в Криму заарештовано людину на ім'я Андрій Захтій, яким виявився уродженець Львівської області, житель Євпаторії, який працював в будівельній сфері.

Наразі ФСБ в окупованому Криму шукає ще «диверсантів». 

Читайте також матеріал Главкому: Чи здатен Путін розгорнути повномасштабну війну проти України? Аналітична записка

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: