Росія використала «Захід-2017», щоб прикрити свої масштабніші навчання – експерт

Росія використала «Захід-2017», щоб прикрити свої масштабніші навчання – експерт
Російські військові навчання

Більш масштабні навчання проходили на 6-7 полігонах у Росії

Російсько-білоруські навчання «Захід-2017» проводилися з метою відвернути увагу від масштабніших навчань на території РФ. Про це розповів під час прес-конференції у «Главкомі» Володимир Копчак, заступник директора Центра досліджень, армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР), випускаючий редактор аналітичного бюлетеня ЦДАКР «Виклики і ризики», секретар неурядової Експертної ради з питань національної безпеки при ЦДАКР.

Навчання «Захід-2017» - це фон, який Росія створила, щоб провести більш масштабні навчання на території Росії.

«Російська Федерація на рівні задуму та проведення навчань в Білорусі використала їх як парасольку для здійснення більш масштабних заходів на 6-7 полігонах вже на території РФ. Потрібно було створити фон для навчання на території Республіки Білорусь, не порушуючи відомий Віденський документ 2011 року, що не більше 13 тисяч залучено», - сказав заступник директора ЦДАКР.

Експерт зазначив, що Білорусь не має відношення до створення легенди та плану навчань.

«Давайте згадаємо, що за місяць до навчань з’явилася легенда про появу на території Республіки Білорусь такого державного утворення як Вейшнорія. Це також особливість саме цих навчань. Під Вейшнорією розуміють три західні області Республіки Білорусь. Тобто натяки зрозумілі. У нас одразу з’явилося запитання до білоруських колег, наскільки генеральний штаб Білорусі був задіяний до розробки цієї легенди? Коли з’явилася в плані та легенді навчань атака з Південного сектору, то для нас та інформаційного простору це стало джекпотом. Стало зрозуміло, що план навчань розроблявся в тому самому кабінеті, де розроблялися плани «Новоросії» та «Малоросії» чи походів Захарченка на Київ або Лондон. Білоруси мають для себе самостійно відповісти на ці питання», - сказав Копчак.

Він звернув увагу, що сепаратистські утворення були відпрацьовані не в Калінінградській області, а саме на території Республіки Білорусь.

«Виникає декілька запитань. Де ці сепаратистські настрої більші - в Калінінградській області чи в Вейшнорії (на території Брестської, Мінської та Гродненської областей). Якщо вони є, то хто буде ці настрої на територія резонувати. «Весбарія» та «Лубенія», як обізвали частину Литви, Латвії та Польщі, чи союзник Мінська, головний по табору «північних», - говорить заступник директора Центра досліджень.

Також експерт зазначив, що в результаті закінчення навчань перемогу отримала уявна Вейшнорія.

«Якщо говорити про підсумок цих інформаційних навчань, то насправді в цьому віртуальному вимірі виграла Вейшнорія. Тому що всі ці навчання будуть забуті. Вони проводяться росіянами в різний період часу, а Вейшнорія буде жити довго у віртуальному житті. А чи переросте у реальне життя – побачимо», - підсумував Копчак.

Пропонуємо переглянути запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: