Росія загрожує Польщі «ускладненнями», через демонтаж радянського пам'ятника

Росія загрожує Польщі «ускладненнями», через демонтаж радянського пам'ятника
Росія загрожує Польщі, через демонтаж радянського пам'ятника

МЗС РФ назвало «черговим актом демонстративного цинізму» демонтаж пам'ятника подяки, що встановлений у польському місті Ланьцут в ознаменування подвигу радянських воїнів, які визволяли Польщу від нацистської окупації.

Про це йдеться в коментарі, розміщеному на сайті дипвідомства.


«Мова йде про черговий акт демонстративного цинізму. Польська влада не просто вкотре знехтували міждержавним договором про дружнє і добросусідському співробітництво від 1992 року і міжурядовою угодою про поховання та місцях пам'яті жертв воєн і репресій від 1994 р які вимагають піклуватися про пам'ятники», - відзначили в дипвідомством.

МЗС РФ застеріг владу Польщі від прийняття поправок до законодавства, які фактично відкриють шлях до знищення радянських і російських пам'ятників на території країни.

«Нам відомо про підготовку поправках до польського законодавства, що забороняє «пропаганду комунізму або іншого тоталітарного ладу». Їх прийняття відкриє шлях до масового винищення радянських / російських пам'ятників у Польщі. Хочемо рішуче застерегти польську сторону від такого необдуманого кроку, щоб уникнути додаткових ускладнень в наших і без того непростих двосторонніх відносинах», - йдеться в коментарі.

У дипвідомством підкреслили, що ніяких консультацій про демонтаж з РФ, як того вимагають міжнародно-правові зобов'язання Варшави, не проводилося. «Нам і всьому цивілізованому співтовариству показують, як в Польщі відносяться до трагічних сторінок недавньої історії, коли народам Європи ціною величезних жертв і зусиль вдалося відстояти свою свободу і незалежність. Тільки в цьому році така доля в Польщі спіткала сім пам'ятників радянським воїнам, було зафіксовано п'ятнадцять актів вандалізму на радянських меморіальних об'єктах, в т. ч. дев'ять - на кладовищах», - наголошується в коментарі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: