Росія зайнялась розробкою нового покоління гіперзвукової зброї - чеські ЗМІ

Росія зайнялась розробкою нового покоління гіперзвукової зброї - чеські ЗМІ
Фото cont.ws

РФ працює над двома основними способами застосування гіперзвукових технологій

Росія зайнялася розробкою шостого покоління винищувачів, яке включає як пілотовані літальні апарати, так і безпілотники. Швидкість останніх, імовірно, буде гіперзвукової, тобто як мінімум в п'ять разів перевершувати швидкість звуку, пише чеське видання ECHO24.

«Ці новини Захід сприйняв скептично або навіть з усмішкою, проте недооцінювати можливості Росії в сфері гіперзвукового зброї було б вкрай недалекоглядно», - зазначає видання.

Інформацію про літаки шостого покоління опублікувала компанія «КРЕТ», яка, в першу чергу, займається військовою електронікою, тому, напевно частково виправдано, з'явилися думки про те, що все це не більше ніж спроба фірми привернути до себе увагу, аби з державного бюджету їй виділили фінансові дотації. «Факт в тому, що нібито існуючий проект російського гіперзвукового винищувача є абсолютною новинкою, проте відомо, що інше супершвидке озброєння системно розробляється в Росії ось уже кілька років, тому що ці проекти є продовженнями тих, які з'явилися ще за часів холодної війни», - йдеться у статті.

Крім того, відомо, що сьогодні Росія працює над двома основними способами застосування гіперзвукових технологій. Перша розробка - нові поворотні апарати для міжконтинентальних ракет. На відміну від звичайних боєголовок, які рухаються до цілі за балістичною траєкторією або маневрують, новий апарат, що розробляється в рамках так званого проекту «4202», також має можливість несення бойової частини і, по всій видимості, має власний двигун. Таким чином, йдеться, скоріше, про гіперзвукові крилаті ракети, яку до мети доставляє балістичний носій.

«Відбулося вже кілька випробувань цього апарату, і передбачається, що приблизно в 2020 році він буде прийнятий на озброєння російських ракетних військ. Іноді навіть з'являються повідомлення про те, що якийсь початковий варіант вже є в арсеналі. Але, звичайно, все це прекрасний матеріал для пропаганди, яка ніколи не забуде підкреслити, що така зброя може з легкістю подолати будь-яку, особливо американську, систему ПРО», - пише видання.

Другий напрямок розробок гіперзвукової зброї в Росії - це протикорабельні і високоточні крилаті ракети класу «повітря - поверхня». У Росії є кілька типів надзвукових протикорабельних ракет, тому прагнення створити гіперзвукові засіб в цій категорії (йому буде присвоєно назву 3М22 «Циркон») - логічний крок. У перспективі гіперзвуковими ракетами різних типів будуть оснащені надводні кораблі, підводні човни і бомбардувальники.

«Не зважаючи на труднощі, очікується, що протягом десяти років гіперзвукових зброю вже почне надходити на озброєння найрозвиненіших країн світу. А якщо в середньостроковій перспективі почнеться якийсь «традиційний» (тобто міждержавний) військовий конфлікт, то, ймовірно, в ньому цей вид зброї буде грати дуже важливу роль. Відомий геополітичний аналітик Джордж Фрідман навіть відносить гіперзвукових зброю до трійки технологій, які будуть вирішувати результат війни», - резюмує видання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: