Російські хакери зламали секретні файли Бундестагу – ЗМІ

Російські хакери зламали секретні файли Бундестагу – ЗМІ
Кібератака

Саме так файли опинилися у викривальному проекті Wikileaks

Німецькі посадовці припускають, що документи комітетів Бундестагу, які були оприлюднені Wikileaks, зламали російські хакери під час кібератаки на сервери Бундестагу навесні 2015 року.

Про це повідомляє DW.

«Секретні документи комітету Бундестагу, який опікується розслідуванням масштабного стеження Агентства національної безпеки (АНБ) США, опинилися у викривального проекту Wikileaks завдяки атаці російських хакерів на IT-системи Бундестагу навесні 2015 року», - цитує агентство газету Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung , яка посилаєьбся на джерело в німецьких спецслужбах.

Документи опублікували на сайті Wikileaks 1 грудня. Вони датовані періодом з весни 2014-го до січня 2015 року. Файли зберігалися на сервері адміністрації Бундестагу. Доступ до них мали депутати, які входять до комітету з АНБ.

У травні 2015 року інтернет-платформа Wikileaks уже виклала частина документів комітету Бундестагу з АНБ. Тоді в мережу потрапили свідчення, надані у період з травня до лютого 2014-2015 року.

Німецькі спецслужби звернули увагу, що Wikileaks не опублікував документи, які з'явилися після хакерської атаки навесні 2015 року. Крім того, в оприлюднених матеріалів був найнижчий рівень секретності. Більш важливі документи з обмеженим доступом не зберігалися на серверах, депутати комітету мали змогу прочитати їх лише у спеціальному секретному приміщенні в будівлі Бундестагу. На думку німецьких експертів, усе це говорить про те, що оприлюднені Wikileaks документи з великою часткою ймовірності - саме ті матеріали, які викрали під час хакерської атаки на Бундестаг навесні минулого року, відповідальність за яку покладають на Росію.

Німецькі правоохоронні органи вбачають також паралелі між цим фактом і публікацією на Wikileaks компромату на Демократичну партію США після хакерської атаки, за якою, як припускають американські і німецькі спецслужби, також стоїть Росія.

Німецькі політики і керівництво спецслужб вже не раз вказували на ризики хакерських атак з Росії напередодні виборів до Бундестагу в 2017 році, метою яких може бути дестабілізація внутрішньополітичної обстановки у Німеччині.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: