Російський адвокат пояснив, як Росія використовує лінгвістів у політичних розправах

Російський адвокат пояснив, як Росія використовує лінгвістів у політичних розправах
Андрій Сабінін

Ці лінгвісти – це люди, які працюють «у надрах міністерства юстиції РФ»

Андрій Сабінін, російський адвокат кримського журналіста Миколи Семени в інтерв’ю «Главкому» розповів, що з себе являють тренінги, котрі проводять лінгвісти для адвокатів у РФ, хто їх організовує, за яким принципом запрошуються слухачі на такі заняття.

«Це був не стільки тренінг, скільки семінар, який у вересні було організовано у Санкт-Петербурзі, - пояснив він. - Ми були на ньому разом з адвокатом Дмитром Дінзе, який захищає Євгена Панова (українець, затриманий в окупованому Криму. –«Главком») у «справі кримських диверсантів». Важко сказати, хто для кого проводив тренінг, бо нам також було що сказати лінгвістам. Головна проблема лінгвістів полягає в тому, що вони масово дають відповіді на правові питання, що прямо заборонено, виходячи з тлумачень пленуму Верховного суду РФ».

По-перше, слідчий не має права ставити правові запитання, він має право давати відповіді на ці запитання. По-друге, жоден експерт – не лише лінгвіст, а й психолог – не може давати правові відповіді тому, що він лінгвіст або психолог, зазначив Сабінін.

«Конкретно у справі Семени це наглядно видно. Тобто поставлене правове питання: чи є в такій-то публікації екстремістські висловлювання, заклики до порушення територіальної цілісності РФ? Вибачте, це норма кримінального права, це норма закону про екстремістську діяльність, це норма Кримінального кодексу. Не можна ставити питання людині, яка має філологічну освіту, та й навіть і юридичну, якщо цей експерт у статусі лінгвіста. Не можна ставити питання, на які дати відповідь може тільки суд. Але вони самі масово ці питання ставлять і масово на них відповідають. Ці семінари, про які ви кажете, можуть мати місце, аби зрозуміти одне одного, оскільки там зустрілися люди з різних барикад. Лінгвісти, які там були, – серйозні люди, вони є авторами російських методик при виробленні експертиз щодо справ екстремістської спрямованості», - розповів адвокат.

Він також підкреслив, що ці експерти не представляють ФСБ. ФСБ не відвідує такі заходи, адже у неї свої методики.

«Ці лінгвісти – це люди, які працюють у надрах міністерства юстиції. Це одна складова експертного блоку. Інша – це ЕКЦ МВС (експертно-криміналістичний центр МВС). У нас, у Росії, зараз війна методик, війна юристів, лінгвістів тощо. Вони пітніють у судах. Ми їх змушуємо у судах працювати, тому що доходить до абсурдних речей. У Краснодарському краї я на всю країну прославив підполковника Федяєва. Йдеться про один з процесів в Адигеї – «справу екологів». Ще ми цей процес називаємо «мовчанням ягнят». Так от у цьому процесі, у вузьких колах про те знають, Федяєв робив такі ляпи… Людина бачить назву статті «Мовчання ягнят», робить висновок про те, що ягня – це син вівці, а вівця в адигейській мові має негативну конотацію, тому назва «Мовчання ягнят» ображає адигейську національність. Як вам такий висновок?.. », - резюмував Сабінін.

Нагадаємо, окупанти звинувачують кримського журналіста Миколу Семену у закликах до порушення територіальної цілісності Росії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: