Російський розвідник. У Польщі арештували ексдіяча проросійської партії за підозрою у шпигунстві

Російський розвідник. У Польщі арештували ексдіяча проросійської партії за підозрою у шпигунстві
Участь у діяльності іноземної розвідки проти Республіки Польща карається позбавленням волі від одного до 10 років
Фото: з відкритих джерел

Багато років Януш був пов'язаний з партією «Зміна», відомою своєю проросійською діяльністю

Польська Агенція внутрішньої безпеки затримала колишнього діяча проросійської партії «Зміна» Януша Н. за підозрою у шпигунстві на користь РФ. Про це повідомляє Polsat News.

Речник міністра-координатора спецслужб Станіслав Жарин повідомив, що підозрюваного затримали у Білостоці 31 травня. Йому висунули звинувачення на користь спецслужб РФ всупереч інтересам Польщі.

Затриманий не визнає своєї вини, однак 2 червня районний суд Варшави постановив арештувати його на три місяці.

Участь у діяльності іноземної розвідки проти Республіки Польща карається позбавленням волі від одного до 10 років.

Під час операції з затримання Агентство внутрішньої безпеки здійснили обшуки місць проживання Януша Н. та місць пов’язаних з ним осіб. «В ході операції були вилучені гроші на суму понад 300 000 злотих та велика кількість носіїв даних», – повідомила прокуратура. Жарин зазначив, що частина коштів, знайдених під час обшуків, була в євро.

Слідчі встановили, що Януш Н. активно діяв на користь Російської Федерації і посилив свою активність після того, як його соратник раніше був заарештований за підозрою у шпигунстві.

«Януш Н. на прохання людей, які працюють на російську розвідку, намагався налагодити контакт з польськими та іноземними політиками, включаючи тих, хто працює в Європарламенті», – повідомили в прокуратурі.

«Його діяльність була частиною російських проєктів пропаганди та дезінформації, спрямованих на послаблення позицій Польщі в ЄС та на міжнародній арені», – оцінили вони.

За даними польських ЗМІ, багато років Януш Н. був пов'язаний з партією «Зміна», відомою своєю проросійською діяльністю. Він також був одним із соратників Матеуша Піскорського, якого у 2018 році звинуватили у шпигунстві на користь Росії та Китаю. Піскорський отримував за це щедру винагороду і вже провів три роки за гратами.

Нагадаємо, глава канцелярії прем’єр-міністра Польщі Міхал Дворчик заявив, що хакери зламали його приватну електронну пошту і отримали доступ до соцмереж з метою дезінформаційної кампанії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: