Садовий хоче показати приклад усій Україні

Садовий хоче показати приклад усій Україні

Міський голова Львова Андрій Садовий

У Львові планується будівництво заводу зі спалення сміття

У Львові ще в цьому році заплановано розпочати будівництво заводу зі спалення відходів. Будівництво триватиме до двох років. Про це в ефірі телеканалу ZIK заявив міський голова Львова Андрій Садовий, коментуючи питання щодо сміттєвої кризи у місті.

«Проблема №1 – це незбалансована тарифна політика. Одна тонна захоронення в Україні – 2,5 євро, у країнах Європейського союзу – від 40-ка до 180 євро, тому інвестор не йде, на превеликий жаль. І тут найкращий варіант, який ми знайшли, це Європейський інвестиційний банк, який дає кошти на 20 років під один процент річних. Ми запустили цю роботу з банком, але банк не може дати ці кошти напряму місту, він дає державі, а вона – місту», – пояснив міський голова Львова.

Садовий розповів, що сума угоди, про яку йдеться, – 400 мільйонів, проте минуло півтора року, і документ є ратифікованим, проте жодного євро ані Львів, ані інші міста не отримали.

«Нас зараз страхує Європейський банк реконструкції та розвитку, який може напряму працювати з містами. Вони погодилися дати нам 20 мільйонів, ми визначили ділянку, де будемо будувати завод. Це наша територія ТЕЦ-2. Ми зробили ТЕО і зараз у процесі проектування цього заводу. На листопад маємо вийти із проектною документацією, погодження, і в цьому році плануємо розпочати будувати, а це триватиме до двох років. І це буде один з перших заводів в Україні. Ми хочемо показати приклад», – розповів Садовий.

Він продовжив, що сьогодні тарифи на спалення відходів піднімаються, а ось переробка ТПВ не має жодного економічного змісту, враховуючи сьогоднішні тарифи.

«Такий завод для Львова вартуватиме 100 мільйонів євро. Але, який плюс: ми зможемо тоді виробляти тепло і не будемо користатися з газу, а будемо брати відходи ТПВ. У цьому є сенс навіть з точки зору енергетичної незалежності нашого міста», – зазначив Садовий.

Мер Львова також розповів про роздільний збір сміття у місті, і що наразі лише 5 відсотків мешканців його дотримуються. 

Нагадаємо, раніше Садовий визнав свою провину в тому, що зараз місто перебуває у критичному стані через сміття.

У Львові, з огляду на накопичення сміття та підвищення температури повітря, надзвичайно високий ризик спалаху кишкових інфекцій.

Як повідомлялося, станом на 18 червня у Львові назбиралося понад 8,5 тис. т  відходів, які нікуди вивезти.

21 червня з Києва до Львова вирушила робоча група для вирішення питання вивезення сміття. Вона затвердила план заходів із вирішення ситуації.

Читайте також матеріали:

Олег Березюк: президент і прем’єр побачили cвіжі рейтинги, і сміттєва проблема знову загострилась

Очільник Львівщини Олег Синютка: Терпець в людей уривається - вони виносять сміття на дороги

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: