Серед закарпатців значно знизився попит на «Посвідчення закордонного угорця»

Серед закарпатців значно знизився попит на «Посвідчення закордонного угорця»

Посвідчення надає можливість чотири рази на рік подорожувати по території Угорщини з 90% знижкою

Як повідомляють угорські ЗМІ, все менше мешканців Закарпаття подають документи на отримання «Посвідчення закордонного угорця» (Magyar igazolvany). Це пов'язано з тим, що Угорщина спростила процедуру отримання громадянства.

Однак «ігозолвань», або як його називають в народі, «зелений паспорт» все ще можна отримати в консульській установі Угорщини в Ужгороді. Для цього відведено спеціальне віконце. Отримати «Посвідчення закордонного угорця» може кожен громадянин України, який вважає себе угорцем та володіє угорською мовою. Також документ мають право отримати члени родини угорця, навіть якщо вони не володіють мовою.

Посвідчення - насправді не є паспортом і не є документом, що ідентифікує особу та не дозволяє перетинати кордони. Також не вірно твердження, що наявність цього посвідчення є запорукою для отримання громадянства Угорщини.

Головна перевага для власника посвідчення полягає у тому, що воно надає можливість 4 рази на рік подорожувати по території Угорщини з 90% знижкою - автобусом або потягом (у вагонах 2-го класу). Для цього у касах потрібно пред'явити документ і отримати спеціальний пільговий квиток. Касир або водій автобуса робить відмітку та ставить печатку на сторінку у посвідчення.

Цікаво, що діти до 6 років та люди старші 65 років за наявності «Посвідчення закордонного угорця» можуть подорожувати взагалі безкоштовно необмежену кількість разів. А студенти отримують постійну 50% знижку. Однак для цього мають отримати додаткову наліпку, яка надається в Генеральному консульстві Угорщини в Ужгороді.

Ще однією перевагою посвідчення є те, що його власнику легше отримати шенгенську візу. Це стосується тих закарпатців, хто не встиг ще оформити біометричний закордонний паспорт.

Слід зазначити, що для тих, хто отримує угорське громадянство або постійне місце проживання в Угорщині «Посвідчення закордонного угорця» автоматично перестає діяти.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: