Шабунін дивується, чому Луценко не допитує Гонтареву

Шабунін дивується, чому Луценко не допитує Гонтареву
Голова Нацбанку Валерія Гонтарєва раніше керувала інвестиційною компанією ICU

Голова правління Центру протидії корупції не розуміє, чому генпрокурор досі не допитав очільницю Нацбанку щодо грошей Януковича

Закон про спецконфіскацію не дасть можливості конфіскувати активи оточення екс-президента Віктора Януковича, виведені за кордон. Про це сьогодні на брифінгу під Верховною Радою заявив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

«Якщо ми говоримо про гроші всередині країни, то цей закон у цій редакції об'єктивно допоможе – він дає інструментарій забрати ці гроші. Але якщо говорити про гроші за кордоном, то вплив цього закону на них менше одного відсотка. Щоб забрати гроші за кордоном, потрібно засудити бенефіціарів цих грошей в Україні. І тут проблема з цим законом, бо він дає можливість Генпрокуратурі відзвітувати про конфісковані гроші без осуду бенефіціарів (власників). Але ж покаранням є не тільки можливість забрати частину вкраденого, а й посадити злочинця в тюрму. Я боюся, що він буде виправданням бездіяльності Генпрокуратури», – зазначив Віталій Шабунін.

Він наголосив, що ГПУ не довела до суду жодну справу про корупцію серед високопоставлених чиновників часів Януковича. На думку Шабуніна, притягнути до відповідальності бенефіціара офшорних фірм, на рахунках яких в «Ощадбанку» арештовані цінні папери на $1,5 млрд, міг би допит голови НБУ Валерії Гонтаревої, яка керувала інвестиційною компанією ICU, що супроводжувала ці угоди.

«Мені здається, що це логічно. Якщо компанія купувала ці ОВДП, то варто допитати особу, яка робила ці транзакції», – зазначив голова правління Центру протидії корупції.

Він уточнив, що Національне антикорупційне бюро України вже залучало Валерію Гонтареву до своїх розслідувань, тому потрібно запитати генпрокурора Юрія Луценка, чому цього не робить його відомство.

«Питання до Генпрокуратури. НАБУ у своїх справах допитує Гонтареву без проблем. Це питання до Луценка», – зауважив Віталій Шабунін.

Як повідомлялося, у Верховній Раді перебуває урядовий законопроект про спецконфіскацію коштів, одержаних чиновниками незаконним шляхом. Документ покликаний допомогти у конфіскації $1,5 млрд, які перебувають на рахунках в «Ощадбанку» і, як припускає Генпрокуратура, належить оточенню Віктора Януковича.

За словами члена Комітету ВР із питань запобігання та протидії корупції Ігоря Луценка, необхідно не лише вимагати повернення цих коштів до бюджету країни, а й розслідувати весь злочинний ланцюжок. Зокрема з'ясувати роль фінансового брокера – компанії «Інвестиційний капітал Україна», яка належала Валерії Гонтаревій. На думку міністра юстиції Павла Петренка, фінансовий брокер повинен нести відповідальність разом з іншими учасниками злочинної схеми.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: