Шабуніну загрожує до 5 років ув’язнення

Шабуніну загрожує до 5 років ув’язнення
Віталій Шабунін

У Центрі протидії корупції спростовують вину керівника

Керівника «Центру протидії корупції» Віталія Шабуніна підозрюють в «умисному заподіянні тілесних ушкоджень середньої тяжкості» журналісту, який декілька місяців поспіль нібито переслідував команду громадської організації. Про це повідомив слідчий, який розслідує справу.

Підозру вручатимуть завтра в Дніпровському відділку Нацполіції. Завтра ж суд обиратиме запобіжний захід для Шабуніна – особисте зобов’язання або арешт.

Шабуніну інкримінують ч. 2 ст. 345-1 – «погроза або насильство щодо журналіста», а саме: «умисне заподіяння журналісту […] середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності». Шабуніну загрожує обмеженням або позбавленням волі на строк до п’яти років.

За інформацією «Центра протидії корупції», на врученні підозри наполягають прокурори, зокрема, процесуальний керівник у справі – Руснак Дмитро Олегович.

«Слідством так і не з’ясовано дві ключові речі: чому раптом слідчі вважають провокатора – журналістом, і, власне, звідки взялася «середня тяжкість» ушкоджень», – розповідає юрист «Центру протидії корупції»  Олена Щербан.

За словами Щербан, після удару Шабуніна Філімоненко сам викликав собі швидку допомгу і відмовився від госпіталізації та допомоги лікарів. Журналісти зафіксували цю відмову на відео і самі були її свідками. Декілька годин поспіль після удару в журналіста не було жодних ознак «тяжких ушкоджень».

У ЦПК вважають, що Філімоненка побили його ж спільники, щоб отримати іншу ступінь тяжкості, за яку передбачена більш серйозна відповідальність – п'ять років тюрми.

Окрім того, Філімоненко самостійно не надав слідству медичні документи. Слідчим довелося отримувати їх через суд. З ухвал суду випливає, що Філімоненко жодного дня не перебував на стаціонарному лікуванні в Київській міській лікарні швидкої допомоги, куди мав би бути доставлений за законом, а 21 день лікувався в Київській міській клінічній лікарні №12, звідки постійно постив відео. «Такий період перебування в стаціонарі потрібен саме для того, щоб лікарі кваліфікували отримані ушкодження як «тяжкі». Після лікування  Філімоненко втік з країни за кордон з метою ухилення від кримінальної відповідальності, про що публічно повідомив на своїй сторінці у Фейсбук», – додає юрист Щербан.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: